Yiğit SÜTCÜ- Her yıl olduğu gibi milyonlarca genç, üniversiteye girebilmek için Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girdi. Geçtiğimiz hafta, Yüksek Öğretim Kurumu’ndan yapılan açıklanmanın ardından puanlarını öğrenen gençleri, şimdi de tercih heyecanı bastı. Öğrencilerin, bu zor karar öncesi faydalanabilecekleri önemli bir etkinlik, bugün İzmir’de başladı. Tepekule Kültür Sarayı’nda gerçekleşen Unitercih Fuarı’na katılan öğrenciler, üniversite tercihi aşamasında ücretsiz danışmanlık hizmeti de alma şansı yakaladı.

Yurt dışında eğitime yoğun ilgi

Tercih aşamasında yurt dışı seçeneği, gençlerin en çok ilgi gösterdikleri alan oldu. Yurt dışında okuma konusunda bilgi almak isteyen gençler en çok bu stantlara yöneldi. Konuyla ilgili bilgi aldığımız Endless Abroad Danışmanlık Firması Genel Müdürü Gökhan Özdemir, gençlerin bu ilgisinin sebeplerini belirtti.

Yurt dışında okumanın pek çok avantajı olduğunu belirten Özdemir, “Yurt dışı eğitimi sadece akademik değil, kişisel gelişim açısından da son derece önemli. Örneğin, İngiltere'de alacağınız üç yıllık bir eğitim, size sadece bir diploma değil, aynı zamanda küresel bir bakış açısı kazandırır. Buna ek olarak yurt dışında eğitim almanın maliyetleri, düşündüğünüz kadar yüksek değil. Birçok üniversite, uluslararası öğrenciler için cazip burs ve finansal yardım programları sunmaktadır. Ayrıca, öğrenciler yurt dışında yasal çalışma izni alarak bütçelerine katkıda bulunabilirler. Örneğin, İngiltere ve Kanada gibi ülkelerde öğrenciler haftada 20 saate kadar çalışma iznine sahiptirler. Bu sayede, yaşam masraflarını karşılamak ve değerli iş deneyimleri kazanmak mümkün olur. Bu finansal fırsatlar, yurt dışında eğitimi daha erişilebilir hale getirir” ifadelerini kullandı. Özdemir sözlerini “Yurt dışında eğitim görmüş bireyler, uluslararası iş dünyasında rekabet avantajı elde ederler. Mezuniyet sonrası bulundukları ülkede geniş iş imkanlarına sahip olmanın yanı sıra, yurt dışında edindikleri deneyimler ve dil becerileri ile ülkelerine geri döndüklerinde de iş piyasasında öne çıkarlar. Bu yetenekler, hızlı bir kariyer gelişimi sağlar” şeklinde tamamladı.

Ekonomik durum belirleyici oluyor

Yurtiçinde eğitim almayı planlayan öğrenci ve veliler ise yurtiçinde hizmet veren üniversitelerin stantlarına ilgi gösterdi. Veliler özellikle geçtiğimiz seneye göre özel okulların zamlı fiyatlarına tepki gösterdi. Geçen seneye göre fiyatların 3 katına çıktığını belirten veliler, belirsizliğin kendilerini olumsuz etkilediğini ifade etti. Gençler ise özellikle konaklama ve geçinme için gereken ekonomik şartların yüksekliğinden şikayetçi.

En çok tercih edilen il İstanbul

Üniversite tercihlerinde önceki yıllara bakıldığında, İzmirli öğrencilerin şehir dışı tercihlerinin başında İstanbul geliyor. Öğrenciler gerek çok fazla okul seçeneği olması gerekse de İzmir’e yakınlığı sebebiyle İstanbul’u tercih ediyor. Bu seçeneklerden biri olarak ön plana çıkan İstanbul Aydın Üniversitesi’nin Ege Bölge İletişim Temsilcisi Esat Olgun Buharalıoğlu da bu durumun sebebini okul kalitesine bağlıyor. Buharalıoğlu “İstanbul Aydın Üniversitesi, 42 bin öğrencisi ve 20 yılı aşkın geçmişiyle ön plana çıkıyor. Kampüsümüzün gerek yeri gerek yapısı da buna eklendiğinde, iyi bir seçenek olarak öne çıkıyoruz. Okul ücretlerimiz de kıyaslandığında diğer okullardan daha ekonomik durumdayız” ifadelerini kullandı.  

Bu yıl 8.’incisi düzenleniyor

İzmir Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde gerçekleşen fuar, bir gün daha ziyarete açık kalacak. Saat 10.00 ile 18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek olan Unitercih Fuarı, bu yıl sekizinci defa düzenlendi.

Muhabir: YİĞİT SÜTCÜ