İzmir’in Kemeraltı Çarşısı’ndaki en eski yapılardan biri olan Meserret Oteli, 19. yüzyılın ortalarına dayanan tarihiyle şehirde bulunanlara geçmişin izlerini sunuyor. Geçmişinin 1837 yılına kadar uzandığı bilinen Küçük Barut Hanı'nın yerine inşa edilen otel, 1910’larda yenilenerek günümüzün tarihi simgelerinden biri haline gelmiştir. Otel, ismini, İstanbul’da da aynı adı taşıyan bir otele sahip olan Meserretçi ailesinden almıştır.

Tarih ve kültür iç içe

İzmir’in kültürel hayatının önemli merkezlerinden biri olan Meserret Oteli, günümüzde bir ticaret merkezi olmasının yanı sıra, sosyal ihtiyaçlara da hizmet veriyor. Otelin alt katında yer alan ünlü Meserret Kahvesi, dönemin ünlü edebiyatçılarının buluşma noktasıydı. Bu gelenek, çağdaş şairler ve yazarlar tarafından günümüze kadar sürdürülmüştür. Döneminde Neyzen Tevfik de sıklıkla burada vakit geçirmiştir.

Restorasyon çalışmaları

2000’li yıllarda yapılan restorasyonla, tarihi yapı çarşıya dönüştürülerek eski İzmir atmosferini koruyacak şekilde yeniden düzenlenmiştir. Giriş cephesi ise orijinal haliyle korunmuş, balkonun yanındaki beşik kemerli pencereler ve 1911 tarihli kitabesi ile mekânın tarihsel kimliği öne çıkarılmıştır. İç mekânda ise avlu üzerine yerleştirilen şeffaf vitraylı çatı, eski haline modern bir dokunuş eklenmiştir. Aynı zamanda mekânın içi, eski İzmir fotoğraflarıyla süslenmiştir.

İzmir'de iki ayrı uyuşturucu operasyonu: 10 kilodan fazla uyuşturucu ele geçirildi, 3 kişi tutuklandı İzmir'de iki ayrı uyuşturucu operasyonu: 10 kilodan fazla uyuşturucu ele geçirildi, 3 kişi tutuklandı

Meserret Kahvesi

Bugün, alt kattaki bölüm Meserret Kahvesi olarak hizmet vermektedir. İzmir’in tarihini yansıtan fotoğraflarla süslü olan bu mekân, hem yerel halkın hem de şehri ziyaret edenlerin uğrak noktalarından biri olmayı sürdürüyor. Eski zamanların izlerini taşıyan otel, hala geçmişin kültürüne saygı göstererek zamanın ruhunu yaşatıyor.

Meserret Oteli'ne nasıl gidilir?

İzmir'in Konak ilçesinde yer almaktadır. Anafartalar Caddesi üzerinde yer alan tarihi otele gitmek için çeşitli yollar mevcuttur. Bölgeden geçen ESHOT hatları şu şekildedir:

18- YEŞİLYURT - KONAK 
19- ŞEHİTLER - KONAK 
20- KOOPERATİF EVLERİ - KONAK 
811- ENGELLİLER MERKEZİ - MONTRÖ
470- TINAZTEPE - LOZAN MEYDANI 
680- BOZYAKA - LOZAN MEYDANI 
681- F.ALTAY - LOZAN MEYDANI 
691- GAZİEMİR - LOZAN MEYDAN
23- UZUNDERE - KONAK 

-İzmir Metrosu ile bölgeye ulaşım sağlamak isteyen ziyaretçiler, Çankaya durağında inerek kısa bir yürüyüşün ardından Meserret Oteli'ni görebilirler.

Kaynak: HABER MERKEZİ