30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 102’nci yıldönümünü Urla Cumhuriyet Meydanında yapılan resmi törenle kutlandı. Törene Urla Kaymakamı Mustafa Gözlet, Garnizon Komutanı Albay Osman Altun, Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, Urla Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ozan Çayır, Gaziler, Şehit yakınları, İlçe Birim Amirleri, Siyasi Parti Temsilcileri, Muhtarlar, Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Atatürk Anıtına çelenk sunumu ile başlayan tören Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti.

Kahramanlık ve şeref dolu mücadele

Sonrasında günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Piyade Üsteğmen Burak Meriç gerçekleştirdi. Üsteğmen Meriç konuşmasında “Asil Türk Milleti, Kahraman Türk Ordusu ile birlikte varlığına ve vatanına kastedenlere karşı 102 yıl önce bugün kahramanlık ve şeref dolu tarihinden aldığı kudreti ile yeniden dirilerek topyekün bir varoluş mücadelesi sonucunda eşine tarihte az rastlanır bir zafer kazanmıştır. Aziz yurduna ve bağımsızlığına kasteden işgal kuvvetleri karşısında Türk Ordusunun ortaya koyduğu eşsiz bir eser olan bu zaferin her safhası tek tek düşünülmüş, hazırlanmış ve yönetilmiştir. 1900’lü yılların başında meydana gelen büyük devletler arasındaki çıkar çatışmaları dünyada gelişen fikir akımları, sanayileşme gibi gelişmeler sonucunda Birinci Dünya Savaşı çıkmış, müttefiklerin aldığı ağır yenilgiler sonucunda Mondros Mütarekesi imzalanmıştır. Anlaşma ile bin yıldır üzerinde kan dökerek can vererek yurt edindiğimiz Anadolu toprakları o dönemin büyük devletleri ve onların maşaları tarafından işgal edilmiş ayrıca tarihimize kara bir leke olarak geçen Sevr Antlaşması da ulusumuza dayatılmıştır. İşgal güçleri girdikleri her yerde adeta tarihi kinlerini kusarcasına kadınımıza, yaşlımıza ve çocuklarımıza dünyada eşine az rastlanır işkence ve zulüm hareketlerinde bulunmuşlardır. İşte böylesine umutsuz görünen üzerimizde kara bulutların dolaştığı bu ortamda Mustafa Kemal Atatürk ve onun dava arkadaşları bağımsızlık meşalesini yakarak ‘Ya İstiklal Ya Ölüm’ parolası ile aydınlığa giden yolu aralamışlardır” ifadelerine yer verdi.

Coşku ve sevinç doruğa ulaştı

Günün anlam ve önemini belirten konuşmadan sonra Urla Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Mehmet Akbulut, Arif Nihat Asya’nın “Bayrak” adlı şiirini; Ulaştırma Üsteğmen Cem Künç, Orhan Şaik Gökyay’ın “Bu Vatan Kimin” şiirini seslendirdi. Törende şiirlerin okunmasının ardından Halk Oyunları dans gösterisi gerçekleştirildi. Cumhuriyet Meydanındaki törenin ardından Kaymakamlık Makamında tebriklerin kabulüne geçildi. Tebriklerin kabulünün ardından Yıldıztepe Şehitliği ziyaret edildi. Zafer Bayramının coşkusu hava kararınca da devam etti. Urla Jandarma Kavşağından başlayan Fener Alayına binlerce Urlalı katıldı. Coşku içinde marşlarla ellerinde fenerlerle yürüyen Urlalıların coşkusu ve sevinci Cumhuriyet Meydanı’nda doruğa ulaştı.

Kaynak: Bülten