Urla’nın en eski yerleşim yerlerinden ve balıkçı köylerinden birisi olan Özbek köyü, her yıl binlerce turistin de ilgisini çekiyor.

2014 yılından sonra mahalle statüsüne sahip olan bu yerleşmenin bir bölümü yamaçta, bir bölümü ise düzlükte bulunuyor. 

Çok sayıda çeşme, kuyu ve çamaşırhane bulunan Özbek Köyü’nde, suyun her dönem önemli olduğunu görebilirsiniz. Mimari dokusundan 15-16 yy. yapıları oldukları anlaşılan çamaşırhaneler, çeşmelerin yanında ve mahallelerin birleştiği noktalarda yer alıyor.

Osmanlı mimarisinin de izlerini taşıyor

Ortak kullanım alanlarından biri olan ve köyün merkezinde bulunan hamam da yine 16. yüzyıl Osmanlı mimarisinin izlerini taşımaktadır.

Köyün önemli geçim kaynaklarından biri olan balıkçılık, Özbek Su Ürünleri Kooperatifi’nin kurulmasını sağlamıştır. Köyün limanında her sabah balık kantosu yapılmaktadır. Köyü erken saatlerde ziyaret eden misafirler, denizden yeni çıkmış balıkları satın alma fırsatı yakalar.

Köy sahil kenarında değil; ama denize gitmek isterseniz bu da çok zor değil. Köye yaklaşık 10 kilometre mesafede, doğal bir liman olan Eğriliman tarafına gidebilir, tertemiz denizin keyfini çıkarabilirsiniz.

Urla Özbek Köyü nerede?

Özbek Köyü, İzmir'in Urla ilçesinde bulunmaktadır. Köy 2014 yılında çıkan yasadan sonra mahalle olarak anılıyor.

Urla Özbek Köyü'ne nasıl gidilir?

Özbek Köyü, İzmir Merkez’den 48 kilometre, Urla’'dan ise 18 kilometre uzaklıkta.

İzmir-Çeşme otoyolundan İzmir-Çeşme otoyolu Urla bağlantısına sapıp önce İzmir Çeşme Caddesi sonra da Özbek Caddesi boyunca devam ediyorsunuz. Urla garajından da minibüsler kalkıyor.

Kaynak: Haber Merkezi