Golan Tepeleri'nde yeni askeri üsler inşa eden İsrail, Suriye ile arasındaki askerden arındırılmış bölgeyi giderek daha fazla kontrol altına alıyor. Al Jazeera’nın Sanad doğrulama birimi tarafından yayınlanan uydu görüntülerine göre, bu üslerin inşası 19 Aralık 2024 ile 1 Şubat 2025 tarihleri arasında hızla ilerledi. İsrail’in bu adımı, Suriye’nin devrik lideri Beşar Esad’ın Moskova'ya kaçmasından yalnızca 11 gün sonra geldi. Peki, bu askeri hamlelerin bölgedeki dengelere etkisi ne olacak?

Golan Tepeleri'ndeki durum ne?

İsrail ve Suriye, 1974’te bir ateşkes anlaşması imzalayarak, Golan Tepeleri’ni "askerden arındırılmış bölge" olarak belirlemişti. Ancak, Esad ailesinin 50 yılı aşkın iktidarının ardından Esad’ın devrilmesiyle, İsrail’in bu bölgeye yönelik stratejik adımları hız kazandı. Golan Tepeleri, hem Suriye hem de İsrail için askeri ve jeopolitik açıdan kritik bir öneme sahip.

Esad’ın düşüşüyle birlikte, İsrail ordusunun tampon bölgeyi işgal etmesi ve Suriye topraklarına sızması, bölgedeki güvenlik durumunu karmaşıklaştırdı. Bu askeri faaliyetlerin uzun vadeli planların bir parçası olup olmadığı ise hala belirsiz.

Suriye'nin önceliği yeniden inşa ve istikrar

Suriye’nin yeni geçici Devlet Başkanı Ahmed el-Şara, ülkesinin 1974’te İsrail ile imzalanan ateşkes anlaşmasını tanıyacağını açıkladı. 14 Aralık 2024’te yaptığı açıklamada, Suriye’nin önceliğinin yeniden inşa ve istikrar olduğunu belirten Şara, "Yeniden yıkıma yol açabilecek anlaşmazlıkların içine çekilmek istemiyoruz," dedi.

Rusya, Ukrayna’ya Yönelik İHA ve Füze saldırılarını sürdürüyor: Can kayıpları artıyor Rusya, Ukrayna’ya Yönelik İHA ve Füze saldırılarını sürdürüyor: Can kayıpları artıyor

Ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 1974 anlaşmasını devrik yönetimin yaptığı bir anlaşma olarak nitelendirerek, geçersiz sayılacağını belirtti. Netanyahu, "Hiçbir düşman gücün sınırımıza yerleşmesine izin vermeyeceğiz," diyerek, bu bölgedeki askeri varlıklarının sürekliliğini vurguladı.

Kaynak: ANKA