Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, Afyonkarahisar'da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, şehirde 7 ila 7.5 büyüklüğünde bir deprem beklenmediğini belirtti. Ancak, alüvyonlu zemin yapısı ve şehir içindeki dört aktif fay hattı nedeniyle, 6 büyüklüğünde bir depremin bile ciddi hasarlara yol açabileceğini vurguladı.
Moriwaki, Afyonkarahisar'ın zemin yapısının kötü olduğunu ve şehir içinde dört aktif fay hattının bulunduğunu belirtti. Alüvyonlu zemin nedeniyle yüksek katlı binaların inşasının riskli olduğunu ifade eden uzman, belediyenin 3 katla sınırlı yapılaşma kararını olumlu bir adım olarak değerlendirdi.
Benzer bir deprem tekrarlanabilir
2002 yılında Afyonkarahisar'da meydana gelen depreme atıfta bulunan Moriwaki, benzer bir depremin tekrarlanabileceğini belirterek, zayıf zemin yapısı nedeniyle 6 büyüklüğündeki depremlerin bile ciddi hasarlara yol açabileceğini söyledi. Japon uzman, "Maalesef Türkiye’de genel olarak yüzde 50’den fazla izinsiz yani kaçak bina var. Sondaj yapısı, zemin yapısına bakılıp kontrol altında bina yapılmalı, aslında 1998’den sonra izin var mı, zemin iyi mi kötü mü bakılmalıydı. Genel olarak kötü zemin, çok büyük deprem yani Maraş’taki deprem gibi veya Marmara bölgesindeki deprem gibi 7 ya da 7.5 gibi deprem burada beklemiyorum. Ama maalesef zemin kötü olduğu için genelde 6’ya çıksa da 2002’de de deprem oldu dikkatli olmak lazım." ifadelerini kullandı.
Sormayın, hazırlıklı olun!
Türkiye ve Japonya'nın deprem kuşağında yer aldığını hatırlatan Moriwaki, depreme karşı hazırlıklı olmanın önemine değindi. Moriwaki, "Herkes soruyor nerede, ne zaman, ne kadar büyük bunları sormasınlar. Türkiye’ye ve Japonya’ya deprem geliyor, onun için biz hazır olmalıyız. Belediyede, evde, şirkette, okullarda hep beraber olmalıyız, o zaman bu hasarı yüzde 70 oranında azaltabiliriz. Yüzde 70 büyük bir rakam o zaman hep birlikte bunlar için yayın yapmak lazım, deprem gelmiyorsa da insanlar unutabilir haber yapıp bunu unutturmamak gerekiyor.” şeklinde konuştu.