10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü, ruh sağlığının beden sağlığı kadar önemli olduğuna dikkat çekmek amacıyla kutlanıyor. Bu özel günde, her bireyin ruh sağlığı hizmetlerine eşit fırsatlarla erişim sağlamasının bir insan hakkı olduğuna vurgu yapılıyor. Uzmanlar, ruh sağlığının korunması ve desteklenmesi için toplumun tüm kesimlerinde farkındalık oluşturulmasının önemine dikkat çekiyor. Dünya Ruh Sağlığı Günü kapsamında yapılan çağrılar, insanların ruh sağlığını fark etmeleri ve bu konuda daha bilinçli bir toplum oluşturulması için harekete geçmelerini amaçlıyor.
Klinik psikolog Pırıl Bilger Özkaranfil, Dünya Ruh Sağlığı Günü nedeniyle İz Gazete’ye yaptığı açıklamada, ruh sağlığının toplumun tüm kesimleri için hayati önem taşıdığını vurguladı. Özkaranfil, “Ruhumuz hasta olduğunda bedenimiz de hasta olur” diyerek, ruh sağlığına yönelik önyargıların ve tabuların yıkılması gerektiğini ifade etti. Psikolojik rahatsızlıkların tedavisinin, fiziksel bir hastalık için doktora gitmek kadar doğal olduğuna dikkat çeken Özkaranfil, “Dünya Ruh Sağlığı çocuk, genç, yetişkin demeden herkes için önemli bir sağlık alanıdır. Ruh Sağlığı alanında çalışan uzmanlar psikopatolojik hastalıkları, psikolojik rahatsızlıkları ve kişilerin davranışsal ve duygusal problemlerini tedavi ediyorlar. Bu tıpkı boğazımız ağrıdığında kalkıp bir kulak burun ve boğaz doktoruna gitmek kadar doğaldır. Bunu toplumca kabul etmek ve benimsemek gerekir.” dedi.
Dünya Ruh Sağlığı Günü, ilk kez 10 Ekim 1992’de Dünya Ruh Sağlığı Günü, Dünya Sağlık Örgütü Genel Sekreter Yardımcısı Richard Hunter’ın girişimiyle kutlanmaya başlandı. 1994 yılına kadar belirli bir teması olmayan bu gün, dönemin Genel Sekreteri Eugene Brody’nin önerisiyle “Dünyada Ruh Sağlığı Hizmetlerinin Kalitesini Geliştirmek” temasıyla kutlanmaya başladı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de bu özel günün yaygınlaşmasına öncülük ederek, ruh sağlığına dair farkındalık yaratmak için dünya genelinde Sağlık Bakanlıkları ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yapıyor.