Kuruyemişlerin içerdiği besin öğeleriyle sağlıklı olduklarını ancak sert yapılarının dişler üzerinde baskı oluşturabileceğini belirten Uzman Diş Hekimi Nur Çatalbaş, ceviz, fındık ve fıstık gibi sert kuruyemişlerin diş kırılmalarına yol açabilecek riskler taşıdığına dikkat çekti. Özellikle kanal tedavisi görmüş, kaplamalı veya büyük dolgulu dişlerin, bu tür sert besinler karşısında kırılma riskinin arttığını ifade etti.

Diş kırılmalarının önlenmesi için alınabilecek önlemleri sıralayan Çatalbaş, düzenli diş hekimi kontrollerinin önemini vurguladı. “Sağlığını yitirmiş ve dayanıklılığını kaybetmiş dişlerin güçlendirilmesi için diş hekimine düzenli gitmek şart. Diş sıkma ve diş gıcırdatma gibi alışkanlıklar da diş kırılmalarına neden olabilir. Bu durumlarda gece plakları gibi koruyucu yöntemler kullanılmalı,” dedi.

Kuruyemişler ve zeytin çekirdeği gibi sert yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini belirten Çatalbaş, dişlerin bu tür besinlerle zorlanmasının hasara yol açabileceğini söyledi. Ayrıca, diş sağlığını korumak için dişlerde mevcut sorunların ve alışkanlıkların mutlaka diş hekimiyle paylaşılması gerektiğini dile getirdi.

Diş kırılması durumunda yapılması gereken ilk şeyin bir diş hekimine başvurmak olduğunu söyleyen Uzman Diş Hekimi Nur Çatalbaş, müdahale süreci hakkında da bilgi verdi. Kırığın büyüklüğüne göre tedavi yöntemlerinin değişebileceğini belirten Çatalbaş, “Dişin pulpa dokusu zarar görmemişse basit bir dolgu ile tedavi mümkündür. Ancak kırık dişin canlı dokusuna kadar ulaşmışsa, kanal tedavisi ve kaplama gibi daha ileri işlemler gerekebilir. Bazı durumlarda, kırığın çok büyük olması halinde dişin çekilmesi de gündeme gelebilir” dedi.

Tedavi sürecinin, dişin hasar boyutuna göre değişiklik gösterebileceğini belirten Çatalbaş, “Basit dolgu işlemi tek seansta tamamlanabilirken, daha karmaşık tedaviler birden fazla seans gerektirebilir. İyileşme süreci de uygulanan tedaviye bağlı olarak farklılık gösterebilir. Sağlıklı bir yaşam için kuruyemişlerin tüketimi önemli olsa da diş sağlığı üzerindeki etkileri göz ardı edilmemelidir” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Orçun Buldaç