İzmir’in işgalden kurtuluşunun 100. yıl dönümünde, Nutuk’tan alıntı yaptığı konuşması nedeniyle son padişah Vahdettin’i eleştirdiği gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı tarafından soruşturma başlatılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer hakkında son olarak, Seferihisar Belediye Başkanı’yken ilçede bulunan Tarihi Rum Kilisesi’ne ait çanın makamlara bildirilmeden Yunan Konsolosluğu’na verildiği iddiasıyla ikinci bir soruşturması daha açıldı.

 Konuyla ilgili Zeynel Lüle’nin sorularını yanıtlayan Soyer, “Biz soruşturma açılmasına alışığız. Onlarca soruşturma gördüm. Birisi 14 ay öncesine dayanıyor. İkincisi de 14 yıl öncesine dayanıyor. Aziz Nesin yaşasaydı keşke denilecek şekilde. 14 ay önce düzenlenen muhteşem buluşmada yaptığım konuşma nedeniyle mülkiye müfettişlerinin başlattığı konuşma. Hakikaten şaşırtıcı. Kurtuluşun 100. Yılı neticesinde gelecek yüzyılda bu felaketlerin tekrar etmemesi için Mustafa Kemal Atatürk’e sahip çıkılmasını istedim. 100 yıl önce saltanat ile hesaplaşma kapatılmış bir defter. Bunu tekrar açıyorlar. Bu M. Kemal Atatürk’ün kendisine haksızlık. Kabul edilemez ve anlaşılması zor. Nutuktan yapılan soruşturma sadece akıl tutulması. Başka şekilde yorumlayamıyorum. Anlamak mümkün değil.

Çanı görmedim bilmiyorum

14 yıl önceki mesele şöyle bir şey. Ben Seferihisar’a belediye başkanı seçildiğimde yeni bir belediye binası yapılmıştı. Ben bu binaya girdim. 10 yıl orada görev yaptım. Benden önceki belediye başkanının oturduğu binada bir çan varmış. Ben görmedim. Görmediğim çanı yunan konsolosuna hediye etmişim. Koskoca bir çandan bahsediliyor. Bu akıl alacak bir şey değil. Görmediğim bir çanı görmediğim yunan konsolosuna hediye etmişim. Savunma yapmam gerekiyor. Hiç haberim olmayan, hiç bilmediğim bir konuda mülkiye müfettişleri soruşturma başlatmış. Ben İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak buna cevap vereceğim, gerçekten insan üzülüyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti İçişleri Bakanlığı mülkiye müfettişliği gibi saygın bir kurum sadece nereden çıktığı belli olmayan bu tür dedikodular üzerinden soruşturma başlatıyor ki hakikaten vahim bir tablo. Diliyorum ki Atamızla ilgili de böyle bir sorgulama böyle bir hesaplaşma asla yapılmayacaktır ve bu başlamadan bitecektir Birçok soruşturma gördüm ama bu ikisi çok şaşırttı” dedi.

Nutuk ve Atatürk sorgulanıyor

Yerel seçim öncesi Tunç Soyer’i yıpratmak için bunlar yapılmış olabilir mi,  Ekrem İmamoğlu’unun başına gelen ona da yapılıyor mu sorusuna Soyer şu cevabı verdi: “Seçime 4 ay kaldı bu süre içinde CHP’li belediyelere gözdağı vermek ve baskılamak olabilir. Böylece de çalışma alanlarını sınırlamalarına yol açacak algı yaratmak olabilir. Ekrem İmamoğlu’na yapılan bana da yapılmış olabilir. Bu ülkeden her şey olabilir. Şimdi bu soruyla bana da düşündürttünüz. Bu 2 soruşturmadan bence bir şey çıkmaz. Çan meselesi Aziz Nesinlik hikaye. İlki çok vahim 1 şey. Benim metni ve kayıtları ortada. Benimle ilgili ifade istenen nutuktan alınan bölüm. Nutuk’u ve Atatürk’ü sorgulamış olacaksınız. Bu Atatürk ve Cumhuriyet konusunda yaşanacak en vahim tablo. Umarım buradan olumsuz karar çıkmayacaktır. Açıldığı gibi kapanıp gider. Ben konuşmamda 100 yıl önce ülkeyi yönetenler dedim. Vahdettin’den bahsetmedin. İdam fermanları, iç savaşlar çıkmış. Tüm bunları aşarak Cumhuriyeti Atatürk ilan etmiş. Çatışmada kazanan Atatürk olduğu için Türk bayrağı altında yaşıyoruz. O günün koşullarına vurgu yapmak için yumuşattık. Bu soruşturmanın başlaması çok yazık üzücü. Rakiplerin oyunu olup olmadığını bilmiyorum adalete olan inancımız var. Buradan böyle sonuçlar çıkma ihtimalini zayıf görüyorum. Ben burada figürüm asıl mesele Atatürk’ün ve nutukun sorgulanması. Nasıl güçlü şekilde Atatürk’e sahip çıkılırsa, bu saldırı o kadar hafif atlatılır. Biz 100 yıldır kesintisiz barışı yaşıyorsak, bunu Mustafa Kemal Atatürk’e Cumhuriyete borçluyuz. Şimdi çok daha fazla sahip çıkmamız gereken bir an. İlk kez bu kadar açıktan sorgulama var. Sahip çıkılması çok gerekli. Bu saldırıların zirvesini görüyoruz. Bu vahim anlaşılması imkansız. Sahip çıkmak ve korumak mecburiyetindeyiz. Bunlara fırsat veremeyiz.”

İzmirli seçmen çantada keklik değil

 İYİ Parti adayı Ümit Özlale hakkında ne düşünüyorsunuz, sorusunu yanıtlayan Tunç Soyer, “Özlale’nin adaylığı bizim için büyük bir rekabet yaratmayacaktır. İzmirli çok ince eler sık dokur. Öyle uzaktan görüldüğü gibi kimi koysan seçilir durumu yoktur. Türkiye’deki en eleştirel seçmen olduğunu düşünüyorum. Hakkını hukukunu bilir ve korumasını bilir. Çantada keklik seçmen yoktur. Arkadaşlarım İzmir gibi adamsın derler bana. İzmirlinin ne istediğini bilirim. İzmirlinin güvenine layık olmak istiyorum” dedi.

Editör: Esra Seyirden