BATUHAN KAYA/İZ GAZETE- Çevreme Duyarlıyım Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES) gibi projelerle eğitimde gerici uygulamalarda bulunan, ENSAR, TÜGVA, Hizmet, Server Vakfı gibi dini vakıflarla okullarda yapılacak proje ve yarışmalar için art arda protokoller imzalayan Millî Eğitim Bakanlığı, Türkiye’nin dört bir yanında ihtiyaçtan fazla açtığı İmam Hatip Lise ve Ortaokullarıyla henüz soyut-somut ayrımında dahi bulunamayan ilkokul ve ortaokul öğrencilerini gerici kuşatmaya almaya devam ediyor.

Son olarak İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden İzmir’deki tüm İlkokul Müdürlükleri’ne giden yazıda İzmir Valiliğinin, Şehit Erol Olçok Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Karabağlar İzmir Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürlüğü’ne 4’üncü sınıf öğrencilerine okullarını tanıtma izni talepleri için “olur” verdiği görüldü. Okullara giden yazıda, Şehit Erol Olçok Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürlüğü’nün bünyesinde bulunan İmam Hatip Ortaokulu’na kayıt yaptırmak isteyen öğrencilere yönelik, 01 Haziran 2024 Cumartesi günü saat 10:30’da “Hazır Bulunuşluk Ölçme ve Değerlendirme Sınavı” yapılacağı ifade edildi. Okullara gönderilen belgeye göre, “sınavda başarılı olup sıralamaya giren öğrencilere 6-14 Haziran 2024 tarihleri arasında sözlü sınav uygulanmasına yönelik talep” de “olur” aldı.

Öğretmenler sorun yaşayacak

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Nafiz Ceylan, ilgili belgenin kendilerine de ulaştığını ve Eğitim Sen’li öğretmenlere bu konuda katı bir tutum sergilemeleri yönünde net bir uyarıda bulunduklarını kaydederek, “İl Milli Eğitim Müdürlükleri, öğrencilerin imam hatiplere gitmemesini bahane ederek önceden okulların reklamını yapıyordu. ‘Velilere duyuru yapın’ denmiş. Öğretmen arkadaşlarımıza ‘Duyuru vesaire yapmıyorsunuz, bu sizin göreviniz değil’ dedim. Bu konuyla ilgili sendika grubumuzda öğretmenlerimizin okullarda bunu ifşa ederek, reklam yapılmaması konusunda çalışılması gerektiğini söyledim. Yarın bu okullarda velinin çocuğunun başına bir olay gelse, ‘Öğretmenim siz önermiştiniz’ gibi bir laf geldiğinde öğretmenler sorun yaşayacak” dedi.

Hedef tekçilik

İmam Hatiplere rağbet olmadığı için bu gibi yollarla reklama başvurulduğunu kaydeden ve İmam Hatipler aracılığıyla tek din, tek devlet ve tek mezhep hedefi için çalışıldığını söyleyen Ceylan şöyle konuştu: 

“Neden A Ortaokulu’na reklam yapmıyorsunuz da bu okullara reklam yaptırıyorsunuz? Bunun amacı tek din, tek devlet, tek mezhep hedefidir. İmam Hatiplere kimse rağbet göstermiyor, kendilerini anlatacakları bir hedef kitle arıyorlar ve bunu da öğretmenler aracılığıyla yapmak istiyorlar. Bizim öğretmenlerimiz bunu yapmayacak, diğer öğretmenler yapabilir ama biz yapmayacağız.”

Editör: Duygu Kaya