On iki yıl bu makamda kalan Papa Francesco’nıun naaşı, 3 gün boyunca Aziz Petrus Bazilikası’nda halka açıldı ve Cuma akşamına kadar yaklaşık 250 bin kişinin ziyaret ettiği açıklandı.

Naaşın ziyarete kapatılmasının ardından, akrabaları ve yakın çalışma arkadaşları ile bazı din adamları başta olmak üzere kısıtlı kişinin katıldığı bir merasimle dün akşam kardinaller tarafından din adamının tabutu mühürlenerek kapatıldı.

Vasiyeti üzerine, selefleri gibi üç yerine tek tabuta konan Papa’nın naaşının üzeri çinko bir levha ile kapatıldıktan sonra mühürlendi. Geleneklere uygun olarak tabutun içine onun hizmet yıllarını simgeleyen gümüş ve bronz madalyalar, papalık döneminde basılan madeni paralarla dolu bir kese ve merasim yöneticisi tarafından hazırlanan, Papa'nın hayatını ve faaliyetlerini anlatan Senet'in yer aldığı metal bir tüp yerleştirildi.

Seleflerinin aksine kırmızı ve gösterişli Prada marka ayakkabı giymeyi reddeden Papa Francesco, kırmızı tören kıyafeti ve yıpranmış siyah ayakkabılarıyla tabuta kondu.

Lüks yaşamı reddeden ve verdiği bazı röportajlarda ''Öldüğümde normal bir insan olarak gömülmek istiyorum'' diyen Papa’nın cenaze töreni de mümkün olduğu kadar sade organize edildi. Aziz Petrus Meydanı ve Vatikan’ın çevresindeki yolları dolduran 250 bini aşkın kişi Papa’ya veda etti.

Vatikan kitapçık yayımladı: Papa’nın naaşı, halkın ziyaretine açılacak Vatikan kitapçık yayımladı: Papa’nın naaşı, halkın ziyaretine açılacak

Papa Francesco, 2022’de hazırladığı vasiyetnamesinde, ölümünün ardından çoğu modern papa gibi Vatikan’daki Aziz Petrus Bazilikası’nınn mahzeninde bir lahit içine konmak yerine Roma’nın dört büyük bazilikasından biri olan Kutsal Meryem Ana Bazilikası’na gömülmek istediğini belirtmişti. Böylece modern zamanda, 122 yıl sonra Vatikan dışına gömülen ilk papa oldu.

Papa, bu tercihi, söz konusu kilisenin Meryem Ana’ya adanmış olmasından dolayı yaptığını anlatmış, ilk başta buraya gömülmeye sıcak bakmasa da Hz. Meryem’in kendisine 2022’de ''Mezarını hazırla'' dediğini aktarmıştı bazı anlatımlarında. Ancak Hz. Meryem’in bir rüyada mı kendisine bunu söylediği netlik kazanmadı.

Papa, seyahatlere çıkmadan ve döndükten sonra olmak üzere, yaklaşık 125 kez bu bazilikaya gelerek dua etmişti.

Papa, "Vatikan benim son hizmetimin evidir, ebedi evim değil" ifadesini de kullanıyordu.

İlk kez kilise karşılamadı

Cenazeyi, Kutsal Meryem Bazilikası’nın girişinde ellerinde beyaz çiçekler tutan göçmenler, cezaevinden izinli çıkan mahkûmlar, yoksullar ve toplumdan dışlanmışlardan oluşan bir grup karşıladı. İtalyan basınında, bunlar arasında Türkiye’den bir göçmenin de olduğu bilgisi yer aldı.

Daha sonra bazilikanın Paolina Şapeli’ndeki ''Salus Populi Romani (Roma Halkının Kurtuluşu)'' adlı Bizans ikonasının olduğu noktaya Papa’nın naaşı toprağa defnedildi.

Söz konusu ikonanın, kanonik İncillerin yazarları Dört Müjdeci'den biri olan, Suriye Antakya’sı doğumlu Aziz Luka tarafından yapıldığı biliniyor.

Papa Francesco, vasiyetinde ayrıca ismini açıklamadığı bir hayırseverin tüm cenaze masraflarını karşılayacağını yazdı. Bu ''gizemli'' kişinin cenazeye de katılmış olabileceği bildiriliyor. İtalyan basını, ilk kez bir papanın cenaze masraflarının kilise tarafından değil, kendisi tarafından karşılandığını yazdı.

Bu bir evanjelik tutumdur

Kutsal Meryem Bazilikası’nda 7 papanın daha mezarı bulunuyor, ancak Papa Francesco onlar gibi bir lahit içine konmak yerine toprağa gömülmeyi istedi ve vasiyetinde bunun nedenini açıklamadı. Hrıstiyanlık ve Kiliseler Tarihi Uzmanı Gian Luca Potesta, Papa’nın bu tercihi şu nedenden yapmış olabileceğini ifade etti:

''Kendini yere koyarak, ona herkesin yukarıdan bakmasını sağladı. Bu bir evanjelik tutumdur: İlahi olana en yakın olan ve dünyadaki en yükseklerde olan kişi bile kendini Tanrı'nın bir hizmetkârı olarak gösterir. Bu nedenle, kişi aşağı bakmalıdır. Kendini küçük ve zayıf kılmak, ilahi ihtişamı göstermenin en iyi yoludur. Tersine, kişinin kendi imajını göstermenin başka yolları da vardır: kibir, zalimlik ve zorbalık. Papa Francesco ise, zıt bir çizginin hala mümkün olduğunu göstermiştir.''

5 Mayıs’tan sonra yapılacak

Teamüllere göre; cenaze töreninden sonra Vatikan’da 9 günlük yas tutuluyor ve papalık seçimleri Kardinaller Meclisi’nin belirlediği en yakın tarihte gerçekleştiriliyor. Mümkün olan en yakın Konklav tarihinin 5 Mayıs olduğu bildiriliyor.

Kaynak: ANKA