Dünya Kız Çocukları Günü dolayısıyla Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der), çocuklar, gençler ve kadınlara yönelik artan şiddete karşı önemli bir basın açıklaması yaptı. Dernek, özellikle kız çocuklarının eğitimde ve toplumsal hayatta karşı karşıya kaldığı tehlikelere dikkat çekerek, şiddetin sistematik olarak sürdüğünü vurguladı.

Sürdürülen eğitim politikası tetikleyici unsur

Açıklamada, Türkiye genelinde velilerin ve çocukların her geçen gün artan güvenlik endişeleri dile getirildi. Veli-Der, çocukların eğitim hayatında güven içinde olmalarının önemini vurgulayarak, şiddetin ekonomik, politik ve toplumsal nedenlerden beslendiğine dikkat çekti. Özellikle son 22 yıldır sürdürülen eğitim politikalarının bu durumu tetiklediği ifade edildi.

Dernek, eğitim müfredatında ve ders kitaplarının içeriklerinde laik, bilimsel ve toplumsal cinsiyet eşitliğine aykırı uygulamaların öne çıkarıldığına dikkat çekti. Bu durumun, çocukların güvenli ve adil bir eğitim alma hakkını engellediğini savunan Veli-Der, kamuoyuna laik ve bilimsel eğitim taleplerini yükseltme çağrısında bulundu.

Şiddet yargı süreçlerinde yaşanan sorunlarla körükleniyor

Veli-Der, şiddetin cezasızlık politikaları ve iyi hal indirimleri gibi yargı süreçlerinde yaşanan sorunlarla daha da körüklendiğini belirtti. Bu sorunların çözülmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, velilerin çocuklarını koruma kaygısının toplumun ortak bir endişesi haline geldiği ifade edildi.

Açıklamanın sonunda, Öğrenci Veli Derneği, şiddetsiz bir dünya için mücadele etmeye devam edeceklerini ve hiçbir kız çocuğunun yalnız yürümeyeceği mesajını verdi.

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ