YAĞIZ BARUT/ İZ GAZETE- AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kararı doğrultusunda İzmir Bayraklı’daki bazı bölgeler orman sınırları dışına çıkarıldı. Orman statüsünden çıkartılan alanlar arasında, geçtiğimiz hafta Bayraklı’da yaşanan orman yangınlarından etkilenen 90 hektarlık bir bölgenin olması dikkat çekti.
Resmi Gazete’de yayımlanan 30 Ağustos 2024 tarihli kararda belirtilen söz konusu alan, daha önce İzmir’de 2020 yılında gerçekleşen depremin ardından, deprem konutları için rezerv alan yapılmak üzere 25 Kasım 2020 tarihinde 3226 sayılı kararnameyle orman vasfı dışına çıkarılmıştı. O bölgede plan yapabilmek için hem sit statüsü düşürülmesi hem de orman vasfı dışına çıkarılması kararı alınmıştı. TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi de bu girişimlere karşı dava açmıştı. Bu süreç devam ederken TOKİ, deprem konutlarının inşasına başlamış ve yaklaşık 3 bin konut yapmıştı.
Şehir hastanesi için bahane edildi
Kamucu oda yetkililerinin, çeşitli bilim insanlarının ve siyasilerin dile getirdiğine göre; depremzedeler için ihtiyaç duyulan bin 200 konut olmasına rağmen orman dışına çıkarılan alanın 7 bin konutluk olması dikkat çekiciydi. Bunun temel sebebinin, deprem bahane edilerek İzmir Şehir Hastanesi’nin etrafının imara açılmak istenmesi ve orada yeni bir rant alanı yaratılmak istenmesiydi.
Mahkeme dur dedi, TOKİ devam etti
Öte yandan TMMOB tarafından açılan dava süreci devam ederken belirtilen bölgenin orman dışına çıkarılması işlemine karşı Danıştay 8. Dairesi, 18 Ocak 2023 tarihinde oy birliği ile ‘yürütmeyi durdurma’ kararı vermişti. Ancak sözü edilen konutlar ise çoktan yapılmıştı. Orman dışına çıkarılan ancak Danıştay tarafından ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verilen alanın yeniden meşrulaştırılması ve yasal statüye oturması için 30 Ağustos’ta bir karar daha alındı. Orman dışına çıkarılan ve 375 hektarı kapsayan bu alanın 90 hektarının 15 Ağustos’ta çıkan yangınlardan etkilendiği öğrenildi. Orman Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Zülal Totan’a göre; Orman Kadastro Komisyonu, yangından etkilenen ve orman vasfından çıkarılan 95 hektarlık bölümün, içerisinde yerleşim bulunmadığı ve ormanlık alan olarak kalmaya müsait olduğu için orman dışına çıkarılmasını kabul etmeyecek.
Yanan alanlar imara açılamaz
Orman statüsünden çıkartılan alanda yangından etkilenen 90 hektarlık bir bölgenin de bulunduğunu söyleyen TMMOB İzmir İKK Sekreteri Aykut Akdemir ise şu şekilde açıklama yaptı:
"TOKİ bölgede şu ana kadar 3 bin konut zaten tamamladı. Ardından hukuksuz uygulamayı meşrulaştırmak için tekrardan 30 Ağustos tarihli bir kararla bölgenin orman statüsünden çıkarılması, halk deyimi ile yangından mal kaçırmadan başka bir şey olmasa gerek. Ayrıca yanan alanların orman dışına çıkarılması ve yapılaşmaya açılması hem orman suçu hem de anayasal suçtur. Yasaya göre, yangın sonrası orman alanlarının imara açılması yasaktır. Yeni bir süreç başladığı için bu konuyu sivil toplum örgütleri ve TMMOB olarak yeniden dava konusu yapacağız ve orman alanlarının korunması için sonuna kadar mücadele edeceğiz.”