Mersin'in Silifke ilçesinde koruma altında bulunan ve "Kuş Cenneti" olarak bilinen Göksu Deltası'nda geçtiğimiz hafta sonu çıkan yangında, yaklaşık bin dönümlük sazlık alanın yandığı bildirildi. Yangın, Göksu Deltası'nın bataklık yapısından dolayı müdahale edilemeyen bölgelerinde, Cuma gecesi başladı ve sabah saatlerinde kendiliğinden söndü.

Çevrecilerden tepkiler

Göksu Deltası'ndaki yangınlar, çevrecilerin ve doğa fotoğrafçılarının tepkisini çekiyor. Doğa ve yaban hayat fotoğrafçısı Nadir Köksoy, bölgenin Türkiye'nin en önemli sulak alanlarından biri olduğunu ve 1994'te Ramsar Sözleşmesi'ne dahil edilerek "Özel Çevre Koruma Bölgesi" ilan edildiğini hatırlattı. Ancak, bölgedeki korumanın yetersiz olduğunu belirten Köksoy, yangınların özellikle rüzgarlı gecelerde çıkıp sabah saatlerine kadar kendi kendine söndüğünü söyledi. Ayrıca, Köksoy, yangınların bazen kasıtlı olarak çıkarıldığını ve bölgenin imara açılmasına zemin hazırladığını ifade etti.

Ege'de 5.2 büyüklüğünde deprem! Ege'de 5.2 büyüklüğünde deprem!

Kuşlar ve bitkiler tehdit altında

Göksu Deltası, nesli tükenmekte olan kuş türleri ve endemik bitkiler için kritik bir yaşam alanı. Kum zambakları ve saz horozunun yaşam alanı olan bu bölge, ayrıca Türkiye'nin önemli kuş göç yollarından biri. Her yangınla birlikte binlerce kuşun ölüm riskiyle karşı karşıya kaldığını vurgulayan Köksoy, bu duruma son verilmesini istedi.

Göksu Deltası'nın önemi

Göksu Deltası, 10 bin hektarlık bir alanı kapsayan ve Türkiye'deki 450 kuş türünün 334'ünün yaşadığı bir bölge olarak, yeryüzünün sayılı deltalarından biri. Mersin'in Silifke ilçesinde yer alan bu delta, aynı zamanda çeşitli endemik bitkilere ev sahipliği yapmaktadır. Göksu Irmağı tarafından oluşturulan kıyı ovası üzerinde yer alan bu alan, doğa severler için büyük bir öneme sahiptir.

Kaynak: İHA