İzmir, hem tarihi hem de coğrafi zenginlikleriyle dikkat çeken bir şehir. Ancak nüfus yoğunluğu açısından bazı ilçeler diğerlerine göre oldukça küçük kalıyor. Kentin farklı bölgelerinde yer alan bu ilçeler, sakin yaşamları ve doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor. İşte İzmir’in nüfus bakımından en küçük 5 ilçesi…

Parlak Köyü nerede? Parlak Köyü'ne ESHOT var mı? Parlak Köyü ESHOT saatleri... Parlak Köyü nerede? Parlak Köyü'ne ESHOT var mı? Parlak Köyü ESHOT saatleri...

5- GÜZELBAHÇE

Güzelbahçe, 29 Aralık 1993 tarihinde 3949 sayılı kanunla ilçe statüsü kazanmış olup, Bardacık İnciri ile ünlüdür. Kavak Yelleri dizisinin lise çekimlerinin yapıldığı, aynı zamanda ralli yarışları ve paraşütle atlama gibi sporlara imkan tanıyan ilçe, İzmir şehir merkezine yaklaşık 35 km uzaklıkta yer alıyor. Güzelbahçe Halk Plajı, 1995 yılında Tabiat Alanı olarak ilan edilen Yarendede Anıt Ağacı gibi önemli turistik yerleriyle dikkat çekerken, her yıl düzenlenen Payamlı Bardacık Festivali de ilçenin geleneksel etkinliklerinden biridir. Tarihi M.Ö. VII. yüzyıla kadar uzanan Güzelbahçe, İzmir Körfezi, Narlıdere, Konak, Menderes, Urla ve Güzelbahçe ilçeleri ile komşudur.

Güzelbahçe ilçesinin 2024 yılı nüfusu 38.500 olarak açıklandı.

Nüfusun 18.507'si erkek, 19.993'ü ise kadından oluşuyor.

4-FOÇA 

Foça, İzmir ilinin kuzeybatısında, doğusunda Aliağa, güneyinde Menemen ve batısında ile kuzeyinde Ege Denizi ile çevrilidir. Eski adı Phokaia olan ilçe, adalarındaki foklardan adını almış olup, kuruluşu çok eski yıllara dayanmaktadır. Foça'da yer alan Athena Tapınağı, Kybele Açıkhava Tapınağı, M.Ö. 340-330 yıllarına tarihlenen Anadolu'nun en eski tiyatrosu ve birçok tarihi eserle dikkat çeker. Ayrıca, koruma altındaki Akdeniz foklarının yaşam alanı olan ilçede, 2004 yılından itibaren Uluslararası Foça Festivali düzenlenmektedir. Foça, taş evleri, sahili, tarihi yapıları ve Homeros'un sözünü ettiği Siren Kayalıkları ile de öne çıkmaktadır.

Foça nüfusu 2024 yılına göre 36 bin 688 olarak açıklandı. 

Bu nüfus, 20 bin 211 erkek ve 16 bin 477 kadından oluşmaktadır.

3-KINIK 

Kınık, 01.01.1948 tarihinde 5071 sayılı kanun ile ilçe statüsüne kavuşmuş ve adını Türkmen aşiretinden almıştır. Manisa'nın Soma ilçesi doğu ve güneyde, Bergama ilçesi ise batı ve kuzeyde ilçeye komşudur. Bakırçay Ovası'nın güney kıyısında, yeşil bir arazide bulunan Kınık; salça, kireç, turşu, cırcır ve un fabrikalarıyla dikkat çekiyor. İzmir il merkezine 120 km mesafede yer alan ilçe, Elmadere, Çanköy, Karadere ve Yaylaköy gibi doğa harikası yerleriyle ziyaretçilerini bekliyor. Ayrıca, Beşiktaş Tepesi ve Hasar Kale (Kocaömer) gibi tarihi yerler de ilçenin önemli cazibe merkezlerinden.

Kınık nüfusu 2024 yılına göre 28 bin 859.

Bu nüfus, 14.402 erkek ve 14.457 kadından oluşmaktadır.

2- KARABURUN

İzmir’in en doğal ve el değmemiş ilçelerinden biri olan Karaburun, güneyde Urla ilçesiyle komşu olup, doğu, batı ve kuzeyi Ege Denizi ile çevrilidir. İzmir il merkezine 100 km, Çeşme ilçesine ise 46 km mesafede bulunan bu yarımada, bozulmamış doğası ve mavi bayraklı plajlarıyla dikkat çekiyor. M.Ö. 4000 yılına kadar uzanan tarihiyle pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Karaburun, eski adıyla Capo Calaberno, bölgedeki en eski yerleşim yerlerinden biri olma özelliği taşıyor. Ada Martısı, Akdeniz Foku gibi nesli tükenmekte olan canlıların yaşadığı ilçede doğa yürüyüşleri, deniz sporları, kampçılık gibi pek çok açık hava aktivitesini gerçekleştirebilirsiniz.

Karaburun nüfusu 2024 yılına göre 13.473.

Bu nüfus, 6.938 erkek ve 6.535 kadından oluşmaktadır.

1- BEYDAĞ

İzmir’in doğusunda, il merkezine yaklaşık 142 km mesafede yer alan Beydağ, kuzeyde Kiraz, doğuda Nazilli, batıda Ödemiş, güneyde ise Sultanhisar ilçeleriyle komşudur. İncir, kestane ve zeytin üretimiyle bilinen ilçe, Etiler’den önceye uzanan tarihiyle birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. İzmir’in en küçük ilçelerinden biri olan Beydağ, 2009 yılı ADNKS verilerine göre 13 bin 47 nüfusa sahipken, son on yılda nüfusunun azaldığı gözlemlenmektedir. 04.07.1987 tarihinde 3392 sayılı yasa ile ilçe statüsü kazanan Beydağ, tarihi zenginlikleriyle dikkat çekiyor; Beydağ Barajı, Beydağ Kalesi, Kaya Mezarları ve kestane bahçeleri gibi görülmeye değer birçok mekâna sahip.

Beydağ nüfusu 2024 yılına göre 11.959.

Bu nüfus, 6.015 erkek ve 5.944 kadından oluşmaktadır.

Muhabir: ALEYNA ARSLANBAŞ