Bilim insanları yeni bir çalışmaya daha imza attı. Yapılan çalışmada insan cildi üretilmesi başarıldı.

Bu buluşun cilt nakli işlemlerinde ve yara izlerinin tedavisinde kullanılabileceği tahmin ediliyor. Aynı zamanda bu sayese cildin yaşlanmasının geçirtirilmesi de hedefleniyor.

Araştırmanın merkezi ise Cambridge Üniversitesi Wellcome Sanger Enstitüsü. Projenin başındaki Prof. Muzlifah Haniffa, çalışmalarının hastalıkları daha etkin bir şekilde tedavi etmek; aynı zamanda insanları daha uzun süre sağlıklı ve hatta daha genç tutmak için yeni yollar bulunmasına yardımcı olabileceğini söyledi.

Haniffa şu ifadeleri kullandı: Cildi manipüle edip yaşlanmayı önleyebilirsek daha az kırışıklığımız olacaktır. Hücrelerin ilk gelişiminden itibaren yetişkinlikteki yaşlanmaya kadar değişimlerini anlayabilirsek, 'Organları nasıl canlandırabiliriz, kalbi, cildi nasıl gençleştirebiliriz? diye sorup bunları deneyebiliriz."

Araştırmacılar, vücudun en büyük organı olan cildi oluşturmak için hangi genlerin hangi zamanlarda ve hangi yerlerde devreye girdiğini tespit ettiler.

Bunlar mikroskop altında belirli kimyasallar kullanılarak renklendirildiğinde ayırt ediliyorlar.

Bilim insanları aynı zamanda kök hücreden yapay cilt üretti. Şimdiye kadar üretilen bu parçalardan küçük tüyler çıktığı da belirtildi.

Bilim insanları bu sayede yanık sorunu yaşayan hastaların tedavisinde bu derileri kullanabileceklerini ya da kellik tedavisini yapabileceklerini belirtiyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ