Yaz aylarında sağlıklı ve lezzetli pratik bilgiler

Abone Ol

Hepimizin hayalini kurduğu, içimizi ısıtan güneşli hava nihayet kendini göstermeye başladı. Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte plajda, açık havada geçirilen zaman ne kadar eğlenceli olsa da, sağlıklı beslenmek bir o kadar zor olabiliyor. Peki, kış sezonu boyunca istediğimiz kiloya ve fitliğe kavuşmak için yaptığımız diyetler, egzersizler…

Hiç şüphesiz kilo vermek için çok uğraştık ve harika bir iş çıkardık. Yaz boyunca yaptığımız beslenme hataları sebebiylee kilomuzu korumak zor olabiliyor. Beslenme rutinimizde uygulayacağımız pratik bilgilerle hem tatilde keyifli vakit geçirip hem de kilomuzu koruyabiliriz.

Mineral kaybına: Buz gibi içecekler

Özellikle yaz aylarında yaptığımız en büyük hata sadece susadığımız zaman su içmektir. Susuzluk duygusuna ulaştığımızda, vücudumuz o zamana kadar zaten dehidrate olmuştur. Bu nedenle günlük periyotlar halinde su içmeliyiz. Günlük su tüketimi; günlük aktivite düzeyinize, terleme durumunuza ve var olan hastalığınıza göre değişmektedir. Sıvı kaybını karşılamak amacıyla ortalama günde 2-3 litre su tüketilmelidir. Ayrıca sıcak ve nem oranının fazla olduğu günlerde artan sıvı kaybını yerine koymak için mineralli su da tüketmeliyiz. Su tüketimi konusunda sıkıntı yaşıyorsak; suyun içerisine ekleyebileceğimiz taze nane yaprakları, misket limon dilimleri, çubuk tarçın ve sevdiğimiz yaz meyveleri ile mükemmel bir kombinasyon sağlayabiliriz. Gazlı içecekler, çay, kahve gibi sıvıların suyun yerine geçmediğini zaten biliyoruz. Bunların yerine yazın bunaltıcı sıcağına karşı süt, ayran, kefir, soğuk bitki çayları ve meyve smoothieleri de tüketebileceğimiz sağlıklı içeceklerdir.

Tatlı krizlerine: Meyveler

Yaz mevsimi rengarenk meyveleri de beraberinde getiriyor. Çilek, vanilya, tarçın ve  yoğurt hepsi tatlı ihtiyacımızı karşılayan mükemmel bir seçim olabilir. Özellikle kendimizin hazırlayabileceği lezzetli ve pratik olan meyve cipsleri ara öğünlerimiz için harika bir atıştırmalık. Sevdiğimiz meyveleri dondurarak  serinlemenin farklı bir yolunu keşfedebiliriz. Özellikle meyve suyu yerine meyvenin kendisini tercih edelim. Unutmadan, porsiyon miktarlarına dikkat! Meyvelerin vücudumuz için birçok faydası vardır fakat  fazla tüketiminin bize kalori olarak geri geleceğini unutmayalım.

Sağlıklı yaz atıştırmalıkları

Dondurma, sosisli sandviçler, şekerli içecekler… Kendimizi yaz mevsiminin favorilerinden tamamen mahrum etmemize gerek yok desem. Nasıl mı? Hazır dondurmalar yerine evde hazırlayabileceğimiz bir dondurmayla harika bir sağlıklı atıştırmalık yapabiliriz. Sandviç olarak ise beyaz peynir, roka, domates ve nane mükemmel bir seçimdir. Yaz meyveleri, süt ve yoğurtla hazırladığımız rengarenk smoothielerle de yaz sıcağına karşı gelecek serinliği yakalayabiliriz.

Hafif beslenmek için: Sebzeler

Sıcaklar nedeniyle zaten canımız çok bir şey istemiyor olabilir. Özellikle yaz aylarının mevsim sebzeleriyle yapılacak olan sağlıklı yemekler, hafif ve ağır olmayan bir öğün olacaktır. Yemekleri pişirirken haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulamayı ise unutmayın. Uzun süren açlıklarda kan şekeri hızla düşebiliyor. Bu nedenle mutlaka öğünlerimizde lif oranı yüksek besinler olmalı. Bir tatlı kaşığı zeytinyağı ile yapılmış salata, lif sağladığı gibi pek çok vitamin ve mineral açısından da destek verir.