Resmi Gazete’de 2025 Yılı Yatırım Programı’nın yayınlanması ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın İzmir’in ulaşım ağı için ayırdığı bütçe belli oldu. Yatırım programına göre İzmir için kritik öneme haiz birçok projenin yapımına 2025 yılında da başlanamayacağı belli olurken, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin (İzBB) kısıtlı bütçesine rağmen ulaşım yatırımlarına bakanlıktan daha çok bütçe ayırması dikkat çekti. Bakanlığın İzmir’in en büyük ulaşım problemlerinden birini çözecek olan Halkapınar-Otogar Metrosu için 12’nci kez yalnızca 3 bin TL bütçe ayırması ise tartışma yarattı. Konuya ilişkin İz Gazete’ye konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, hükümete tepki gösterdi.

Yine sembolik ödenek

İzmir’in en kritik ulaşım sorunlarından biri olan otogara ulaşımı kolaylaştıracak Halkapınar-Otogar Metrosu, 12 yıldır Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yatırım planları kapsamında olmasına rağmen bu sene de yatırım için sembolik bir rakam ayrıldı. Halkapınar-Otogar Metrosu’ndan bağımsız olarak Bakanlığın “sembolik” yatırımları bitmedi. Ödemiş-Kiraz Demiryolu, Selçuk-Kuşadası-Söke ayrımı, Urla-Çeşme Devlet Yolu ve Foça Ayrımı-Seyrek, İzmir Ayrımı Yolu için de “iz ödenek” ayrıldı.

Vaadi boşa düştü

AKP’den 4 dönem İzmir Milletvekilliği yapan, 2024 yerel seçimlerinde partisinin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı ve AKP Genel Başkan Yardımcısı olan Hamza Dağ’ın, 2024 yerel seçimlerinde yapmayı vaat ettiği 2’nci Çevre Yolu Projesi için yalnızca 100 milyon TL ayrıldı. Dağ’ın vaadi, yapımı 5 milyar TL’yi görmesi beklenen bu proje için ayrılan bütçe ile boşa düştü.

Büyükşehir fark attı

İzBB, Ulaşım ve Altyapı Bakanlığı’nın İzmir için yaptığı toplam 2 buçuk milyar TL’lik ulaşım yatırımına karşın, bütçesinin neredeyse 3’te 1’ine denk gelen 30 milyar TL’lik ulaşım yatırımıyla Bakanlığı neredeyse 15’e katladı. Büyükşehir, 2025 yılı bütçesinin ciddi bir kısmını yatırımlara ayırırken, bu yatırımların büyük kısmı ulaşım projelerine ayrılmıştı. İzBB, sadece Üçyol-Buca Metro Hattı için 21 milyar TL ayırırken Çiğli Tramvay Aracı Alımı için 1 milyar 980 milyon TL, Elektrikli Otobüs Alımı için 4 milyar 337 milyon TL, Konak Tramvay Hattı Araç Alımı için 2 milyar 371 milyon TL ayırdı.

Bakanlık tepki çekti

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Aliağa-Menemen-Cumaovası-Tepeköy-Selçuk 3. Hat Mühendislik Hizmeti için 28 milyon 300 bin, Torbalı-Ödemiş-Çatal-Tire hattı için 727 milyon, Tepeköy-Selçuk Yerli Sinyalizasyon Hattı için 200 milyon, Şirinyer-Cumaovası Demiryolu Hattı Rehabilitasyonu için 20 milyon, İzmir Limanı Modernizasyonu için 278 milyon 241 bin, İzmir Havalimanı PAT Sahaları Onarımı için 190 milyon, İzmir Havalimanı Deprem Güçlendirmesi için 100 milyon, Bergama-Soma-Akhisar Yolu Projesi için 126 milyon 124 bin TL, Turgutlu-Kemalpaşa Torbalı Yolu için 84 milyon, Belevi-Tire Yolu için 210 milyon, Seferihisar-Selçuk-Kuşadası Ayrımı Yolu için 50 milyon, Otoyol Kavşağı-Torbalı-Belevi Devlet Yolu için 126 milyon, İzmir-Aydın Otoyolu için 100 milyon, Hal Farklı Seviyeli Kavşağı için 230 milyon, İzmir-Çeşme  Ayrımı-Balıklıova-Mordoğan-Karaburun Yolu için 42 milyon 51 bin TL ayırdı. Bakanlığın İzmir’in ulaşımı için ayırdığı bütçe eleştiri konusu olurken Halkapınar-Otogar Metrosu için 12’nci kez 3 bin TL ayırması da tepki çekti.

Karşıyaka - Konak vapur sefer saatleri Karşıyaka - Konak vapur sefer saatleri

Nefretle bakıyorlar

İz Gazete’ye konuşan CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, bakanlığın İzmir için ayırdığı ulaşım bütçesini şöyle değerlendirdi: “İzmir’i sevmediklerini, İzmir’e kin ve öfkeyle baktıklarını biliyoruz. O yüzden sadece bugün değil 20 yıldır ne yapıyorlarsa aynısını yapmaya devam ediyorlar. Halkapınar-Otogar Metrosu’na yine 3 bin TL bütçe ayırmışlar. Maalesef İzmir için olması gereken ulaşım yatırımlarını yapmamaya devam ediyorlar. Bu iktidar gidene kadar maalesef İzmirlilere rahat yok. İzmirliler durumun net olarak farkında ve ayırdındalar.”

Muhabir: BATUHAN KAYA