Beyanname verme süresinin 7 Nisan’da sona ermesinin ardından ilgili kişiler için tebligatlar hazırlanırken, beyanname vermeyenler için vergi ziyaı cezası uygulanacak.
Geçen yıl boyunca tek bir işverenden 3 milyon liranın üzerinde gelir elde edenler ile ikinci ve sonraki işverenden 230 bin lirayı aşan ücret alanlar için beyanname verme süresi 7 Nisan itibarıyla sona erdi.
Banka ve sigorta kayıtları ile Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılan bildirimler dâhil olmak üzere çeşitli veri kaynaklarından sağlanan bilgiler analiz edilerek beyanname vermeyen mükellefler belirleniyor. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), beyan döneminin sona ermesiyle birlikte eksik veya hiç beyan yapmayanlara yönelik denetim sürecini başlatıyor.
Tespit edilen kişiler vergi dairelerine bildiriliyor. Bu kişilere tebligat gönderilerek hem eksik beyan edilen ya da hiç beyan edilmeyen kazanç üzerinden hesaplanan vergiler hem de vergi ziyaı cezası tahsil ediliyor.
Vergi dairesinden resmi bir tebligat yapılmadan önce beyanname veren mükellefler, Vergi Usul Kanunu’ndaki “pişmanlık” hükmünden yararlanabiliyor. Bu durumda yalnızca vergiyi ödeyerek ceza uygulamasından kurtulmaları mümkün oluyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, gelir elde ettiği halde beyanname vermeyen vatandaşlara seslendi. Şimşek, “Vergi daireleri harekete geçmeden pişmanlıkla beyanname verin.” çağrısında bulundu.