30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 102. Yılı Balçova’da düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Sabah saatlerinde Kaymakamlık’ta gerçekleşen tebrik töreni sonrasında etkinlikler, Balçova Belediye binası önünde bulunan Cumhuriyet Alanı’ndaki çelenk sunma töreni ile devam etti. Törende Ege Ordusu Garnizon Komutanlığı’ndan Piyade Üsteğmen Oğuzhan Kanan, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaparken Nevvar Salih İşgören Anadolu Lisesi öğrencisi Kaan Yılmaz Erdemir, 30 Ağustos şiiri okudu. Tören Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulmasının ardından sona erdi. 

Balçova’daki kutlamalar, Engelli Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen “Büyük Taarruz’un 102. Yılı” konulu söyleşi ile devam etti. Söyleşiye tarihçiler Doç. Dr. Mehmet Emin Elmacı ve Dr. Ahmet Mehmetefendioğlu konuşmacı olarak katıldı. 

Kutlamalar başlangıç noktası Ata Caddesi üzerindeki Duru Park olan 30 Ağustos Zafer Korteji ile devam etti. Coşku dolu korteje vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Marşlar eşliğinde yürüyen kortej, evlerin balkonlarında da alkışlarla desteklendi ve selamlandı. Bu arada kortej başlamadan hemen önce ızmir Anadol Clup üyeleri, eski Anadol marka araçlarıyla geçiş yaptı. Kortej, son nokta olarak belirlenen Adalet ve Demokrasi Parkı’nda alkışlarla karşılandı. Burada konuşan Balçova Belediye Başkanı Onur Yiğit, “Kıymetli Balçovalılar, çok değerli Balçovalı ailem, bugün Balçova ne güzel, bugün Balçova ne kadar coşkulu. Her ulusun tarihinde şüphesiz çok önemli günleri vardır. Ancak bugün sadece ülkemize ait zafer günü değildir. Bugün tüm uluslar için umut oluşturan bir gündür. Bağımsızlığını isteyen, milli olmak isteyen tüm uluslara umut olan gündür. Emperyalizme karşı, sömürgeciliğe karşı tüm dünyada eşi görülmemiş bir mücadelenin günüdür” diye konuştu.

Yiğit sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir de o kadar güzel bir yerdeyiz ki, bu şehir emperyalizme ve sömürgeciliğe karşı ilk ve son kurşunu atan kenttir. Ne mutlu Balçovalılara, ne mutlu İzmirlilere. Bugün bizler aynı inanç ve kararlılıkla geleceğe bakmak zorundayız. Hçi bir zaman umutsuz olmamalıyız. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında kırmızılaşan güzel ülkemizin haritasında ülkemiz ve Balçovamızı güzelleştirmek için var gücümüzle çalışacağız. Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır’ sözünü hiç unutmayacağız. Onun ilke ve devrimlerinin ışığından sapmadan var gücümüzle çalışacağız. 30 Ağustos Zafer Bayramımızı bize armağan eden başta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve vatan mücadelesinde can veren tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Ruhları şad olsun. Yaşasın Mustafa Kemal Atatürk, yaşasın tam bağımsız Türkiye.”

Zafer Bayramı etkinlikleri Grup Laçin Konseri ile devam etti. Grup Laçin birbirinden güzel şarkılarla alanı dolduran Balçovalılara unutulmaz bir akşam yaşattı.

Kaynak: Bülten