BATUHAN KAYA- Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek, İz Gazete yönetimini makamında ağırladı. İz Gazete Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal ve İz Gazete Yazı İşleri Müdürü Yağız Barut’un sorularını yanıtlayan Başkan Zeyrek çarpıcı açıklamalarda bulundu. Zeyrek, nasıl bir belediye aldığından Manisa’daki başarıya, Ege Belediyeler Birliği’ndeki hedeflerinden CHP’nin tüzük kurultayına kadar pek çok konuda samimi mesajlar verdi.

Zihniyet değişti

Başkan Ferdi Zeyrek, Manisa’nın yeni dönemi için açıkladığı ve 5 yıl boyunca benimseyeceği yönetim anlayışını içeren manifestonun detaylarını anlattı. Zeyrek, “Bu manifestoda; 31 Mart’ta sadece bir başkan ya da isim değişikliği değil, bir zihniyet değişikliği olduğunu anlatmak istedik. Bundan sonraki yol haritamızın nasıl olacağını, hem çalışanlarımızla hem vatandaşlarımızla nasıl bir birliktelik içerisinde olacağımızı, öngörülerimizle anlattık. Bu manifesto, Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin artık şeffaf, adil, eşitlikçi, ulaşılabilir bir belediye olacağını ve çözüm noktasında masamızda şehrin tüm ilgili paydaşlarının yer alacağını anlatıyor. Manifestomuzu açıklarken şehrin bütün dinamiklerini, odaları, STK’ları davet ettik. Ana maddede şu vardı; gelin şehri beraber yönetelim, gelin siz de etkin olun ve bunu bütün şehre anlatalım. Çünkü birlik ve beraberlik olmazsa olmazdır. Eğer tek bir kişinin iki dudağının arasından çıkan cümlelerle şehir ya da ülke şekillenirse, Manisa’daki 15 yıllık yönetim ve ülkedeki 22 yıllık merkezi iktidarın yönetimi haline dönüyor.  Biz buna karşıyız. Bu çerçevede bizim çalışanlarımıza ve vatandaşlarımıza yaklaşımımızı anlatacak bir manifestoydu bu. Şehirde çok da ilgi uyandırdı çünkü bugüne kadar hiç böyle bir şey yapılmamış ve böyle bir söylemde bulunulmamıştı.” dedi.

Dikta rejimini yıktık

Belediyeyi ilk devraldığında nasıl bir tabloyla karşılaştığını anlatan Başkan Zeyrek, “Belediyeye geldiğim ilk gün giriş kapısında 5-10 tane zabıta bekliyordu, ana binanın girişinde 4-5 tane zabıta duruyordu. Ana binanın içine girdim danışmada 3-4 kişi, asansörde beni karşılayan 2 kişi vardı. Asansörün girişinde 1 güvenlik, odaya çıktığımda 1 güvenlik… ‘Ne oluyor’ böyle dedim. Önceki başkanın böyle karşılanmak istediğini söylediler. Ayrıca katlarda personelin içebileceği çay kahve yoktu. Çalışma arkadaşlarına 1 bardak suyu bile çok gören bir zihniyetten burayı devraldık. Çalışma arkadaşlarımız maalesef kendi inisiyatiflerini pek kullanamamış ve eski başkanın iki dudağının arasına bakmışlar. Şimdi o arkadaşlarımıza inisiyatif verdik, ‘Hata yapabilirsiniz problem yok ama işinize ve dairenize sahip çıkın, projeler üretin’ dedik. Herkese, yetkili oldukları alanlarda bundan sonra kuruma nasıl faydalı olabilecekleri hakkında görüş bildirmelerini istedim. Birçok proje geldi ve bunların hepsi de nitelikli önerilerdi. Ayrıca, İzmir üzerinden baktığınızda size çok normal gelebilir ama burası bir demir perde ülkesiydi. Burada kimse 10’uncu kata çıkamazdı. Burada artık her kapı açık, herkes özgürlüğünü yaşıyor. En mutlu olduğum şey; çalışma arkadaşlarım, ‘Biz insan olduğumuzu hissettik’ diyor. Bu kadar katı dikta rejiminden, özgürlüğe açılan bir pencere oluşturduk.” İfadelerini kullandı.

Depolarda 1 milyar liralık mal çıktı

Göreve gelir gelmez teftiş başlattıklarını ve iç denetimi sağladıklarını belirten Zeyrek, “Mesela depoları denetlemeye başladık. Manisa Büyükşehir Belediyesi ve MASKİ depolarında yaklaşık 1 milyar TL’lik mal çıktı; bozulmuş boyalar, kutusunun içerisinden bir parça alınmış ve gerisi yedek parça olarak atılmış kutular… Güvenliği olmayan, camı olmayan, kapısı olmayan depo varmış. PVC boruların birçoğu güneşte bırakılmış, boruların bir kısmı erimiş. Bunların tespitiyle yaklaşık 4 ayı tamamladık ve Kasım ayı sonuna kadar bu yapılanma süreci devam edecek. Biz böyle bir belediye devraldık. Bu yapıyı değiştirmek kolay olmayacak çünkü zihniyeti değiştirmek çok zor ama biz bunu başaracağız. Herkes bilecek ki ‘Ferdi Zeyrek bir şeyin altına imza atıyorsa bu doğrudur’. Ben yanımda çalışan herkese söylüyorum, burada, Selendi’nin, Demirci’nin dağ köyünde yalın ayak dolaşan çocuğun hakkı var. Sağ olsunlar bunu biliyorlar. Tabi ki yüzde 100’ü de böyle değil, çünkü 15 yıllık zihniyeti değiştirmeye çalışıyoruz” dedi.

Manisa’daki başarıyı genele taşıyacağız

Belediye seçimini çok büyük bir farkla kazanan Ferdi Zeyrek, bu başarının çeşitli sebepleri olduğunu anlatarak şöyle konuştu: “Bizim başarılı olmamızın elbette birçok sebebi var. Eski başkanın kötü yönetimi, kendisine ve çevresine rant sağlamaktan başka bir şey yapmaması vatandaşlar tarafından çok net biliniyor. Tabii Sayın Genel Başkanımız Özgür Özel’in başarısı ve Manisalı olmasının çok büyük bir etkisi var. Çünkü şehri, genel başkanına sahip çıkıyor. Ferdi Zeyrek’in oda başkanlığı yapmış olması, genç, mimar, birçok yerdeki kent suçlarına karşı mücadele etmiş olması da başarıdaki etkenlerden biri. CHP örgütlerinin çok özlemle ve seçimin kazanılacağını görüp ikna olmasının da bir etkisi var. Ama önemli olan şey şu… Biz Manisa’yı bir seferlik aldıysak saman alevi gibi oluruz. Ama biz burada saman alevinden değil, değişim ateşinden bahsediyoruz. Bu ateş, Manisa’dan başladı. Ben, ilçe ve il örgütümle beraber hareket ediyorum. Biz bir bütünüz, ben de bu bütünün bir parçasıyım. Bu birlik ve bütünlük bu oyun yarınlara aktarılmasında öncü olacaktır. Eğer ki 2028’de yapılacak seçimlerde biz bu oyu oraya taşıyamazsak benim bu koltukta oturmamın hiçbir anlamı yok. Ben bu oyu oraya taşıyabilmek için hala pazaryeri dolaşıyorum, esnaf geziyorum. Hala seçim çalışması yapar gibi vatandaşın içindeyim, 5 yıl boyunca da böyle devam edecek. Manisa’nın ve ülkenin bu değişime ihtiyacı var… Tarlada birinin mahsulü kaldıysa ve mazot parasını ödeyemez haldeyse, emekli kendisine verilen 12 bin TL’yle evine sadece ekmek peynir alıp et sokamıyorsa, öğrenciler okuyamıyorsa bu bir değişim gerektiğinin sinyalidir. Bu değişim 2028’de gerçekleşecek.”

Manisa FK para aktarma takımı!

Manisa FK’nın kentin kanayan yarası olduğunu söyleyen Zeyrek, “Sayfalarca Sayıştay raporu var oluşan kamu zararına dair. Eski yönetim maalesef Manisa FK’yı müteahhitlere para aktarma noktası olarak kullanmış. Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin tesislerini çok komik rakamlara yıllarca kullanmış ve Manisa’nın hakkını çalmış. Şu anda 147 köyde su yok. Bu köylere su götürmek yerine bu kulübe 1 tane futbolcu alınmış. Manisa FK yıllarca Manisa’nın parasını yemiş, hakkını elinden almış ve şu anda o yetmemiş gibi suyunu da kaçak kullanmış. Manisa’nın tek takımı Manisaspor’dur, Manisa FK değil! Rahmetli babam elimden tutar beni Manisaspor maçlarına götürürdü, kalbim küt küt atardı. Ben bugün kendi cebimden yettiği kadar destek yaparım, forma alır kombine alırım. Hangi ligde olursa olsun desteklerim, sokakta oynasın kaldırımda desteklerim. Manisa FK ise ne yazık ki bizden önceki başkanın en yakın arkadaşlarına, rantçı gruba verdiği ve damadını da ortak edip kendine oyuncak ettiği, parayı döndürdüğü bir şirkettir” diye vurguladı.

Ege Planlama Ajansı’nı kurmayı çok istiyorum

Ege Belediyeler Birliği’nin başkanlığını da yürüten Ferdi Zeyrek, yapılacak çalışmalarla ilgili şunları söyledi: “Burada bir kere sorunları ortaya koymak gerekiyor. Bu sorunları artık Ege Belediyeler Birliği’nde olan 257 belediye ile çözmek gerekiyor. Öncelikle büyükşehir belediye başkanlarıyla birlikte oturup, ‘evet sorunlar bunlardır, çözüm önerilerimiz de bunlardır’ şeklinde bir birliktelik sağlamak gerek. Benim ulaşımla ilgili sorunum varsa biliyorum ki Muğla’nın da İzmir’in de ulaşım konusunda sorunu var. Herkesin kendi içinde bu sorunları çözmeye çalışması yerine tek bir çatı altında, bütün ilçe ve il belediyelerinin entegrasyonunu sağlayan bir çatı oluşturmaya çalışıyorum. Bunun altyapı çalışmalarına başladık. Ben Ege Planlama Ajansı’nı kurmayı çok istiyorum, bütün belde belediyelerine kadar ulaşacak bir sistemi kurmamız lazım. Bunu sağladığımızda şunu göreceğiz, bütün belediyeler içerisinde ortak bir dil oluşacak. Umarım 2 yıllık sürede bunu da başaracağım. Aydın’ın çileği, Manisa’nın üzümü vardır, herkes envanterini ortaya koyup bunu e ticaretle yeni yerlere satmamız lazım. Özellikle Cumhurbaşkanının kısıtlama kararı ve SGK borçlarının tahsili sonrası, birçok belediyemiz kilit vurma noktasına gelecektir. Onları ayakta tutma ve bu zorlukları aşmanın bir tek yolu yeni pazarlar oluşturup ürünleri oraya satmaktır. Bence Ege Belediyeler Birliği’nin kesinlikle böyle bir misyonu var. Ege Belediyeler Birliği ve Ege Planlama Ajansı’nın bunu sağlayıp, imkanı olmayan belediyelere el uzatması gerek. İzmir’deki mesela Halk Şarküteri’yi nasipse Manisa’da 15 Ekim gibi açmış olacağız. Manisa’da Halk Şarküteri’yi açıyorsam, Çanakkale’de de olması lazım. İşte bu sebeple bu çatıya ihtiyacımız var. Bir yerden sütleri alalım İZTARIM’ın çatısı altında bu sütleri işleyelim tekrardan oraya gönderelim. Burada hayvancılığı geliştirelim, üreticiyi destekleyelim, yurttaşlara ucuz süt götürelim. Bunları herkes bireysel olarak yapabilir ama imkanı olmayan belediyelerimiz var ve o belediye başkanlarına güvenen vatandaşlarımız var. Bu çatı bu yüzden lazım, tabi bugünden yarına olacak iş değil. Ama herkesin ortak olabileceği, zamanla büyüyerek benden sonraki başkanlara bırakabileceğim bir yapı olsun istiyorum.”

Tüzük kurultayı özgüven göstergesi

CHP’nin başarısına ve tüzük kurultayına ilişkin değerlendirmeler de yapan Zeyrek, “Genel başkanımızın yerel seçimde ne kadar doğru adaylar ve stratejiyle yaklaştığını hepimiz gördük. Bu, benim bile hayal edemeyeceğim bir başarıydı. Genel başkanımızın vizyonu ve vatandaşların teveccühü ülkeyi kıpkırmızı boyadı. Genelde iktidar gibi görünmesek de finansın iktidarıyız. CHP daha önce SHP döneminde, 89 seçimlerinde bir acı tecrübe yaşadı. Tüm belediye başkanlarının altyapısında bu duruyor. 89-94’ün sonunun, 2024-2029 olmaması bizim bütün halinde beynimizde. Genel başkanın böyle bir vizyonu varken özellikle Tüzük Kurultayı’nda sorun çıkacağını asla düşünmüyorum. Bazı kişiler bazı oluşumların içerisinde olabilir ama böyle bir şeyi mümkün görmüyorum. Genel başkanın her yerde söylediği gibi kadının eşit temsiliyeti, gençlerin temsiliyeti, ön seçim ve bunun da kurultayın ana merkezi oluşturacağını düşünüyorum. Bunu iyi hukukçular çalışıyordur. Bir genel başkanın böyle bir dönemde tüzük kurultayı yapması özgüvenini ve partisine duyduğu saygıyı gösterir. Bunu yapmayabilirdi ama bunu yapması, yönetimde bir şeylerin değiştiğini gösteriyor diye düşünüyorum. Bunun olmasını çok olumlu buluyorum. Gerçekten çok açık, bugün seçim olsa şu anda halkın gözünde iktidar CHP’dir. Bu, seçimlere kadar da taşınacaktır.” dedi.

Muhabir: Batuhan KAYA