Zeytin ve zeytinyağı sektöründe verimliliği artırmak, sürdürülebilirliği sağlamak ve kaynak kullanımını optimize etmek amacıyla Avrupa Birliği (AB) destekli “Zeytin Değer Zincirinde Yenilikçi ve Sürdürülebilir Kümelenme (OASIS) Projesi” hayata geçiriliyor. Türkiye, İspanya ve İtalya’nın ortak olduğu projeye Türkiye’den 50 firmanın katılması hedefleniyor.
OASIS projesi neleri hedefliyor?
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Uygun, projenin ana amacının Ege Havzası’nda faaliyet gösteren zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin sürdürülebilir uygulamalar konusunda eğitilmesi, hammadde verimliliğinin artırılması ve iklim değişikliği gibi dış faktörlere karşı direnç kazandırılması olduğunu belirtti.
Uygun, “Sofralık zeytin ve zeytinyağı sektöründeki sıkım tesisi olan işletmelerin üretim süreçlerinde gıda israfının azaltılması ve kaynak kullanımının optimize edilmesi sağlanarak rekabetçi bir pazar ortamı oluşturulacak. Gıda tedarik zincirinin güçlendirilmesi ve üretim maliyetlerinin düşürülmesi de projenin temel hedefleri arasında” dedi.
Zeytin ve zeytinyağı üreticilerine yenilikçi destek
Proje kapsamında firmaların sürdürülebilirlik değerlendirmeleri yapılacak ve mevcut kaynak verimlilikleri analiz edilecek. Üreticilere döngüsel ekonomi, kaynak verimliliği, dijital dönüşüm, yeşil üretim ve akıllı tarım teknolojileri gibi konularda ücretsiz eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunulacak.
Ayrıca, iyi uygulama örneklerine sahip KOBİ’ler belirlenerek Avrupa genelinde tanıtımları yapılacak. Türkiye, İspanya ve İtalya’daki firmalar arasında iş birliği ve bilgi paylaşımını artırmak için eşleştirme faaliyetleri düzenlenecek.
Sektörde rekabet artacak
Türkiye, 2024/25 sezonunda sofralık zeytin üretiminde 750 bin tonluk rekolteyle dünya lideri olurken, zeytinyağı üretiminde ise 475 bin tonluk rekolteyle İspanya’nın ardından ikinci sıraya yükseldi. OASIS Projesi ile üretim süreçlerinin daha verimli hale getirilmesi, işletmelerin rekabet gücünün artırılması ve uluslararası pazardaki konumlarının güçlendirilmesi amaçlanıyor.
Projeye dahil olacak firmalara, 150 KOBİ’yi kapsayacak şekilde 25 farklı eğitim verilecek ve işletmelere örnek yol haritaları sunulacak. Ayrıca, yeni teknolojilerin adaptasyonu ile üretim ve sevkiyat maliyetlerini düşürecek stratejiler geliştirilecek.
Proje ortakları kimler?
Avrupa Yenilikçilik Konseyi ve KOBİ Yürütme Ajansı (EISMEA) tarafından Tek Pazar Programı (SMP COSME) kapsamında desteklenen OASIS Projesi, Türkiye’den İzmir Ticaret Borsası koordinatörlüğünde yürütülüyor.
Proje ortakları şunlar;
- Türkiye: İzmir Tarım Teknoloji Merkezi (İTTM)
- İspanya: Centro Tecnológico Nacional de la Conserva – CTNC ve Camara De Comercio e Industria Italiana Para Espana – CCIS
- İtalya: CIHAEM Bari (Akdeniz Tarım Bilimleri Enstitüsü) ve Unioncamere Puglia
Projeye nasıl katılım sağlanabilir?
Projeye katılmak isteyen sofralık zeytin ve zeytinyağı üreticisi firmalar, İzmir Ticaret Borsası İş Geliştirme Birimi ile iletişime geçebilir.