İngiltere’deki mide kelepçesi ve mini gastrik bypass ameliyatlarından beklediği sonuçları alamayan Deniz Vuslat Öndersu, İzmir’deki Medicana International Hastanesi'nde geçirdiği revizyon ameliyatı ile yeni bir umut buldu.

2008 yılında kilo problemleri nedeniyle obezite ile mücadeleye karar veren 48 yaşındaki Deniz Vuslat Öndersu, başlangıçta 150 kilo ile karşı karşıyaydı. O zamanlar İstanbul'da yaşayan Öndersu, doktorunun önerisi üzerine mide kelepçesi ameliyatı oldu. Ancak bu yöntemle sadece 25 kilo verebildi. Kilo kaybının beklentilerin çok altında kalmasının ardından, 10 yıl sonra mide kelepçesinin etkisi azalmaya başladı ve Öndersu yeniden kilo almaya başladı. Bu süreçte mide kelepçesi, Öndersu'ya zaman zaman yemek yemekte zorluklar yaşatmaya başladı ve 160 kiloya kadar çıktı.

İzmir'de kadın oyunları festivali: Nerede? Hangi tarihlerde? İzmir'de kadın oyunları festivali: Nerede? Hangi tarihlerde?

"Başarısızlık hissiyle daha çok yedim"

Kilo kaybı beklediği gibi olmamıştı ve bu durum, Öndersu’nun psikolojik olarak daha fazla yemesine neden olmuştu. 2019 yılında mide kelepçesinin çıkarılmasının ardından yeniden kilo verme sürecine başlamak için ameliyat sırasına alındı. Ancak bu süreçte osteoartrit hastalığı nedeniyle eklem rahatsızlıkları da artarak, hareket kabiliyetini kısıtladı. Sonunda 2020 yılında İngiltere’de mini gastrik bypass ameliyatı oldu ancak kilo kaybı devam etmedi.

Mini Gastrik Bypass ameliyatı ve sonuçları

İngiltere'deki mini gastrik bypass ameliyatının ardından, Öndersu'nun kilo kaybı yalnızca kısa bir süreliğine 138 kiloya düştü. Ancak ardından hızla 180 kiloya çıkmaya başladı. Bu süreçte dizlerinde yaşadığı şiddetli ağrılar nedeniyle yüzme gibi fiziksel aktiviteleri de bırakmak zorunda kaldı. Son olarak, diz ameliyatı olabilmek için zayıflaması gerektiği uyarısı üzerine, İzmir’deki Medicana International Hastanesi'ne başvurdu.

Medicana International İzmir Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Varlık Erol, Öndersu'nun İngiltere'deki mini gastrik bypass ameliyatı sonrasında kilo alımının nedeninin teknik hatalardan kaynaklandığını belirtti. Prof. Dr. Erol, yapılan işlemi inceledikten sonra, hastanın midesindeki bölümler arasında bağlantı olduğunu ve ince bağırsakların yeterince bypass edilmediğini tespit etti.

Bunun üzerine, Laparoskopik Roux-en-Y gastrik bypass adı verilen revizyon ameliyatı gerçekleştirilerek, hastanın mide bölümü doğru şekilde ayrıldı ve ince bağırsakların üçte biri bypass edildi. Bu ameliyat sayesinde, Öndersu'nun hem porsiyonları küçülecek hem de emilim oranı azalacak, böylece kilo kaybı süreci yeniden başlamış olacak.

Ameliyat sonrası takip ve beslenme programı

Prof. Dr. Varlık Erol, hastanın ilk birkaç hafta boyunca sadece sıvı beslenme ile iyileşme sürecine gireceğini belirtti. Altıncı haftadan sonra katı gıdalara geçilecek ve o zamana kadar kilo kaybının net şekilde görülmeye başlanacağı ifade edildi. Ayrıca, Öndersu'nun kilo kaybı sürecinin daha sağlıklı ilerlemesi için Medicana International İzmir Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzm. Diyetisyen Mısra Aydın’ın gözetiminde bir beslenme programı oluşturulacak.

Hedef 1.5 yıl içerisinde ideal kiloya ulaşmak

Prof. Dr. Erol, Deniz Vuslat Öndersu'nun vücut kitle indeksinin 50’nin üzerinde olduğunu ve bu tür hastaların kilo kaybı sürecinin daha uzun olacağını vurguladı. Ancak, Öndersu'nun 1,5 yıl içerisinde fazla kilolarının tamamından kurtulması hedefleniyor. Sağlıklı bir şekilde kilo kaybı sağlamak için kas yıkımından kaçınılacak ve yalnızca yağ kaybı hedeflenecek.

Kaynak: İHA