Ayvalık Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Uçar, İz Televizyonu’nda, İz Medya Genel Koordinatörü Özgür Coşkun’un sunduğu Gündem Özel programına konuk oldu. Ayvalık Ticaret Odası ve paydaşları işbirliğinde 13-18 Ekim tarihleri arasında 18’incisi düzenlenecek olan Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Festivali hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Uçar, Ayvalık Ticaret Odası olarak yaptıkları ve hedefledikleri çalışmaları da anlattı.
Çıtayı yukarı taşıyoruz
Görevde geride bıraktığı 1 yıla dair değerlendirmelerde bulunan Ayvalık Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Uçar, yaptıkları çalışmaları şöyle anlattı: “Üzerinde durduğumuz iki ana konu markalaşma ve kurumsallaşma oldu. Çünkü, markalaşamadığınız zaman katma değer yaratamıyorsunuz, kurumsallaşamadığınız zaman da işin sürdürülebilirliği olmuyor. Bunların üzerine çalıştık. Eğitimler gerçekleştirdik, firmalarımızla toplantılar yaptık. Firmalarımıza elimizden geldiğince destek vermeye çalıştık. Bunların yanı sıra, yörenin tanıtımı, Ayvalık zeytinyağı ve turizm faaliyetlerimizin tanıtımı ile ilgili fuarlara katıldık. Bunları yaparken genelde Ayvalık Belediyemiz paydaşımız oldu. Ayvalık Belediyemiz ile birlikte bir turizm çalıştayı yaptık. Çok güzel sonuçlar elde ettik. Onun uygulaması içerisindeyiz. Ayvalık’ın çıtasını daha da yukarıya taşımak için çaba sarf edeceğiz. Ayvalık Ticaret Odamız, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Edremit Ticaret Odası, Burhaniye Ticaret Odası, Burhaniye Ticaret Odası ile iş birliği içinde olduk. Güney Marmara Kalkınma Ajansı başkanlığında, zeytinyağı konusunda lisanslı depoculuk çalışması başlattık. Şimdi fizibilite aşamasındayız. Kısmet olursa ortak bir girişimde bulunarak Ayvalık bölgesinde lisanslı depoculuğu başlatmayı hedefliyoruz. Göreve gelir gelmez, 17’nci Uluslararası Ayvalık Zeytin Hasat Festivali’ni gerçekleştirdik. Ses getiren bir etkinlik oldu. Yalnızca zeytin pazarımızı o yıl için yapılan sayımda 83 bin kişinin ziyaret ettiğini tespit ettik. Bunu ilerletmek istiyoruz, bu yıl 18’incisini yapacağız. Kurum içerisinde kendi altyapımızı iyileştirmeye çalıştık; dijital arşiv yaptık. Odamız bünyesinde ATO Zeytinyağı Analiz Laboratuvarı şirketimiz var. Bu, Türkiye’deki akredite, 4 analiz laboratuvarından bir tanesi... Bunu bizden önceki arkadaşlarımız 2012 yılında kurmuşlar, 2014 yılında akredite etmişler. Bu laboratuvarımızın akreditasyonunu sürekli taşıyoruz ve çıtasını yükselttik, bilinirliğini artırdık.”
Okul gibi laboratuvar
Ayvalık Ticaret Odası bünyesinde kurulan ATO Zeytinyağı Analiz Laboratuvarı şirketi hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Uçar, “Ayvalık zeytinyağı coğrafi işaretinin tescilini ve denetimini gerçekleştiriyoruz. Ayrıca tüketici bilinçlendirme eğitimleri; tadımcı, ön tadımcı, uzman tadımcı eğitimleri veriyoruz. Bir okul gibi... İnsanları buraya getirerek; zeytinin, dalından toplanıp yağ çıkıncaya kadarki aşamasını izlettirip atölyeler yapmak, onları alanlarda gezdirmek, tadım eğitimi vermek, sertifikalandırmak gibi bir düşüncemiz var. Böylece, kış aylarında Ayvalık turizmine katkı sağlamayı da amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Turizmi yıla yayacağız
Turizm alanında hedefledikleri çalışmalardan söz eden Başkan Uçar, Ayvalık’taki turizmi yıla yaymak istediklerini belirterek şunları söyledi: “Ayvalıkta geçmiş yıllarda başlayan bir turizm var, önceki süreçlerde yabancı turistleri de ağırladığımız oldu ama son yıllarda iç turizm yapıyoruz. Geçen yıl 500 bin kişi konaklamış. Odamız bünyesine 300’e yakın turizm firmamız var. Bu firmaların içinde Turizm Bakanlığı belgeli ve işletme ön izinli olan yatak sayısı 20 bin... Bunun yanı sıra birçok butik, apart otelimiz de var. Dolayısıyla Ayvalık’ın turizm alanında ciddi bir potansiyeli var. İlk başlangıç noktamız; deniz, kum, güneş idi. Ama bu sezon okullar açılınca bitiyor. Biz yıla yayılmış, sürdürülebilir turizm faaliyetleri içerisinde bulunmak istiyoruz. Zeytinyağı ile ilgili bir gastronomi kültürümüz var, mübadelenin getirdiği özel bir mutfağımız da var. Bunun üzerinden yola çıkarak yıla yaygın turizm yapmak istiyoruz.”
Yabancı turist artacak
Ayvalık’a daha fazla yabancı turistin gelmesi için de çabaladıklarını kaydeden Başkan Uçar, “Su altı ile ilgili çok güzel bir floramız var, kızıl mercanlar bizde, 60’a yakın dalış noktamız, 22 tane adamız var, 4 tane dalış okulumuz var. Bunlarla birlikte Ayvalık’ta 8 ay çok ciddi turizm yapabiliriz. Ayrıca, tabiat parklarımız, yürüyüş parkurlarımız var. Anıt ağaçlarımız var. İç denizimiz var. Burada Türkiye Yelken Federasyonu, yelken yarışları yaptı. Su sporları ile ilgili bütün etkinlikleri gerçekleştirebiliyoruz. Ayvalık’ta 4 bin 500’e yakın Kültür ve Tabiat Varlıkları korumalı, tescilli binalarımız var. Eski kent dokumuz var. Bunları korumaya çalışıyoruz. Ayvalık, çıtasını yükseltiyor, daha da yükseltecek. Turizm faaliyetlerimizi geliştiriyoruz. Ama bunu yaparken yıla yaymak çok önemli... Bu konu ile ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Havaalanımızda yurtdışı uçuşları sınırlı, hem yurtiçi hem yurtdışı uçuş seferlerini artırma çabasındayız. Bunları gerçekleştirdiğimizde Ayvalık bölgesinde ciddi oranda yabancı turist göreceğiz” diye konuştu.
Geçmişten günümüze festival
Bu yıl 18’incisi düzenlenecek olan Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Festivali hakkında bilgiler veren ve festivalin önemini vurgulayan Ayvalık Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uçar, “Ayvalık Zeytin ve Zeytinyağı Şenlikleri adıyla 1970 yılında Ticaret Bakanı katılımıyla ilk etkinlik yapılmış. Burada bir başlangıç yapılmış ama sonra devam ettirilememiş. 2004 yılında bizden önceki yönetimdeki değerli arkadaşlarımız çaba sarf ederek bunu tekrar başlatmışlar. Pandemi süreci hariç 17 sene üst üste yaptık. Bu yıl da 18’incisini gerçekleştireceğiz. Genelde hasat etkinliğimizin içerisinde sembolik hasadımız oluyor. Bununla birlikte panellerimiz var; gastronomi, kültür ve diğer konular ile ilgili paneller yapıyoruz. Zeytin ve zeytinyağı sektörünün buluşmasına, kaynaşmasına destek olacak etkinlikler yapıyoruz. Zeytin ve zeytinyağı pazarı oluşturuyoruz. Bu pazarda markalarımızı bir araya getiriyoruz. Ayvalık son 4 yıl içinde çok ciddi bir atak yaptı ve markalarının sayısının 34’ten neredeyse 100’e çıkardı. Bu bir güç... Ayvalık’ın çok güzide firmaları var. Yerel, ulusal ve uluslararası firmalarımız var. Tanıtım faaliyetlerinde onlara katkı sağlıyoruz. Ayvalık zeytinyağının 2006 yılında tescil edilen bir coğrafi işareti var. Bu etkinliklerde, coğrafi işaretin tanıtımını ve kontrolünü de gerçekleştiriyoruz. Bu sene sıktığımız ilk zeytinyağını deprem bölgesinde müzayede yaparak oraya bir destek yaratmayı düşünüyoruz” açıklamalarında bulundu.
Dolu dolu geçecek
Ayvalık’ta 13-18 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek festivalin içeriğine hakkında konuşan Uçar, “İlk gün açılışlarımız yapacağız. Zeytin temalı, Ayvalık temalı resim sergilerimiz olacak. Panellerimiz olacak. Bakanlıklardan, yurtdışından gelecek misafirlerimiz var, ünlü şeflerimiz gelecek, kent içerisinde şehir gezisi yapıyoruz. Halka açık hasat etkinliği yapıyoruz. İlk günün akşamı açılış konserimiz var. Dalış okullarımızla birlikte yapacağımız etkinlikler var. Kent içerisinde müzik etkinliklerimiz olacak. Dolu dolu geçeceğine inanıyoruz. Tüm İzmirlileri davet ediyoruz. Her sene yeni şeyler eklemeye çalışıyoruz. Uluslararası Zeytin Hasat Festivali’nin tescilini bile yaptırdık. Ana paydaşımız Balıkesir Büyükşehir Belediyemiz... Ayvalık Belediyemiz zaten hep bizimle beraber... Ticaret Borsamız paydaşımız... Bölgemizdeki markalarımız, işletmelerimiz, sponsorlarımız...” dedi.
Özellikli ve değerli bir yağ
Ayvalık zeytinyağının özellikli ve değerli bir yağ olduğunu söyleyen Uçar, “Bizdeki ağaç tipi farklı... Bizim ağaç yapımız, kendinden yetişmiş ve aşılanmış bir ağaç cinsinden oluşuyor. Bunun toprak yapısı farklı, düzgün ağaçların büyüdüğü toprak yapısı bizde beyazdır. Kazdağları’ndan bir rüzgâr esintimiz var, denizden iyot getiriyor. Ayvalık zeytinyağı; o çevredeki belli şeylerin kokusunu ve nefasetini içeriyor. Aynı zamanda yağın raf ömrü de uzun... Şu an Türkiye’deki zeytinyağı üretiminin yüzde 50-55’i Ayvalık bölgesindeki işletmelerden oluşuyor” ifadelerini kullandı.
Tüketici bilinçli olmalı
Zeytinyağı konusunda tüketicilere seslenen Başkan Uçar, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Tüketicinin bilinçli olması gerekiyor. Bir şeyleri sipariş ederken fiyat kıyaslaması yapsınlar, telefon açtıklarında muhatap bulabilecekleri yerlerden alsınlar. Mümkünse yerinden alsınlar. Muhakkak yağı tatsınlar, marka ürünleri ve coğrafi işaretli ürünleri tercih etsinler...”
Bu yıl rekolte düşebilir
Bu yıl zeytin ve zeytinyağında rekolte düşüşü beklendiğini açıklayan Uçar, “Geçen yıl fırsat yılıydı, rekorlar kırdık. Dünya zeytin üretiminde birinci olduk, Zeytinyağı üretiminde de ikinciyiz. Ciddi oranda ihracat yaptık. Bu sene için Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi fizibilite çalışmalarını yapıyor, bizimle de paylaşacaklar. Ayvalık bölgesinde rekoltede pek düşüş gözükmüyor. Sıcaktan etkilenen diğer bölgelerde düşüş olabilir. Genel olarak bu sene rekoltemizin geçen seneyi yakalayamayacağını hatta yarısına kadar ineceğini düşünüyoruz. Hem , ‘Var yılı, yok yılı’ durumu hem de küresel iklim krizi bunda etkili oldu. Zeytinde yağış çok önemlidir. Şu an hasat başladı, ocak ayının yarısına kadar fabrika işletmeleri çalışıyor” dedi.
Gizem TABAN ŞEBER
Muhabir/izgazete.net