Türkiye’nin ve dünyanın birçok bölgesinde yaşanan şiddetli yağışlar sonrası kanalizasyon ve yağmur suyu tahliye kanallarının yetersiz kalması veya bulunmaması nedeniyle büyük hasar oluşurken, can kayıpları da yaşanıyor.
Muğla’nın Yatağan ilçesinde bulunan Stratonikeia Antik Kenti'nin kanalizasyon ve yağmur suyu tahliye kanalları ise 5 büyük deprem yaşanmasına rağmen 2 bin 200 yıldır hala çalışıyor.
50 bin kişi yaşamış
800 dönüm arazi üzerinde kurulan Stratonikeia Antik Kenti, tarih boyunca başta deprem olmak üzere çok sayıda afetlere maruz kalırken, bin 900 yıl önce 50-60 bin kişinin yaşadığı tahmin ediliyor. Antik kent içindeki yapılar Helenistik dönemden itibaren üst üste yapılırken, kanalizasyon ve yağmur suyu tahliye kanalları yaşanan tüm afetler sonrası antik kentin aylakta kalan yapıları oldu.
Günümüzde bile örneği yok
Stratonikeia ve Lagina Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, antik kent hakkında şu bilgileri verdi:
Bu yapıları kazdığımızda antik dönemdeki şehircilik imar ve o dönemde inanılması zor işler ortaya çıkıyor. Bu bizi hayrete düşürüyor. Bunlardan birisi de antik dönemde bu şehirlerin temiz su ve atık su drenaj sistemleridir. Helenistik dönemde, Roma döneminde, Bizans döneminde, Beylikler döneminde ve Osmanlı döneminde bu kentlerin drenaj kanallarını mükemmel bir şekilde düzenlemişlerdir. Ve bu sistem tüm yapılarla çalışıyor. Şimdi biz kazdığımızda, kütüphanede, Batı Cadde'de, Roma Hamamı'nda, Konaklar'da, tüm bu sistemin halen tiyatroda bu sistemin çalıştığını görüyoruz ki bu, o kadar çok deprem ve doğal afetler geçmiş olmasına rağmen günümüzde, hemen temizlediğinizde bu kanalizasyonun bu sistemin açılıyor olması ve hatta yağmurlu havada çalışıyor olması bence inanılmaz bir şey. Şimdi dolaştığınızda bir kova su bulma şansınız yok. Çünkü hep anında, geldiği gibi akıyor. Onun için de şehircilik anlamında inanılmaz bir sistemi buraya kurmuşlardı. Hem bu yamaç kentlerinde, hem düz alan kentlerinde ve bunların devamındaki o dereye doğru olan eğimde ve Roma döneminde yüzde 2'lik eğimle caddelerin kanalizasyon sistemini kurdular. Yaklaşık olarak 70 cm genişliğinde ve 1.61-1.70 derinliğinde kanalizasyon yapmışlardı ki bu, Helenistik dönem için inanılmaz bir şey. Yani günümüzde bile, çoğu yerde bunun örneğinin olmadığını düşünüyorum” dedi.