Kuruluşun ve kurtuluşun şehri İzmir, özgürlük ve bağımsızlığın sembolü 9 Eylül’ü görkemli bir program ile kutlayacak. İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 102’nci yıl dönümü, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenecek çok sayıda etkinlikle kutlanacak. Zafer yürüyüşü, fener alayı ve Haluk Levent konseri gibi organizasyonlara İzmirliler de Türk bayrakları ile katılacak. 
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “İzmir’in kurtuluş günü 9 Eylül 1922, Türkiye’nin talihinin döndüğü tarihtir. 102. yılında İzmir’in kurtuluş, cumhuriyetin kuruluş bayramı 9 Eylül kutlu olsun! Zafer Yürüyüşü ile başlayacak 9 Eylül kutlamaları gün boyu devam edecek. Tüm İzmirlileri bayraklarıyla bu coşkuyu birlikte yaşamaya davet ediyoruz. Gelin, 9 Eylül’ü İzmir’e yakışan bir görkemle kutlayalım” dedi.

Zafer yürüyüşü ile başlayacak

9 Eylül kutlamaları, saat 09.00’da Basmane Karakolu önünden Zafer Yürüyüşü ile başlayacak. Anafartalar Caddesi, İkiçeşmelik Caddesi ve Cumhuriyet Meydanı güzergâhında düzenlenecek Zafer Yürüyüşünde 350 metrelik dev Atatürk posteri taşınacak. Korteje İzmir Büyükşehir Belediye Bandosu da eşlik edecek. Saat 10.00’u gösterdiğinde Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk sunulacak.

Süvariler eşliğinde bayrak töreni

İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunu canlandıran atlı süvari birlikleri, saat 10.30’da Konak Atatürk Meydanı’nda bulunan Hükümet Konağı’na gelecek ve Yüzbaşı Şerafettin’i canlandıran bir asker tarafından göndere Türk bayrağı çekilecek. 

Zeybek oynanacak

9 Eylül kutlamaları, 11.15’te yine Cumhuriyet Meydanı’nda devam edecek. Meydandaki kutlamada İzmir Büyükşehir Belediyesi Dans ve Ritim Topluluğu sahne alacak, ayrıca zeybek gösterisi yapılacak ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Bandosu tarafından marşlar çalınacak. 

Süvariler Gündoğdu’ya çıkartma yapacak

Hükümet Konağı önünde İzmir’in kurtuluşunu canlandıran süvari birlikleri, saat 17.00’de Cumhuriyet Meydanı ve 1. Kordon Gündoğdu Meydanı güzergâhında yürüyüş yaparak 9 Eylül coşkusunu doruğa çıkaracak. 

350 metrelik bayrak

Her yıl 9 Eylül’de düzenlenen fener alayı, bu yıl da İzmirlilere unutulmayacak bir gün yaşatacak. Saat 20.15’te başlayacak fener alayının güzergâhı Cumhuriyet Meydanı ve Kültürpark Lozan Kapısı olacak. Fener alayı yürüyüşünde 350 metrelik Türk bayrağı taşınacak. Fener alayına da İzmir Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşlik edecek.

İzmir Haluk Levent ile coşacak

9 Eylül kutlamaları, ünlü sanatçı Haluk Levent’in konseri ile sonlanacak. Sevilen sanatçı, en güzel şarkılarını 21.00’de Kültürpark Çim Alanı’nda seslendirecek.

Yarı maraton ve ödül töreni

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl 12’ncisini düzenlediği 9 Eylül Uluslararası İzmir Yarı Maraton'u, 8 Eylül Pazar günü yapılacak. İzmir'in kurtuluşuna ithafen koşulan yarışta 42 il ve 19 ülkeden gelen koşucular yer alacak. Türkiye'nin en hızlı parkurlarından biri olarak yine World Athletics Label statüsünde koşulacak yarışta, rekor denemesi yapacak sporcular da bulunuyor. Yarı maratonun startı 8 Eylül’de 07.30'da Cumhuriyet Meydanı'ndan verilecek. Atletler, sırasıyla Cumhuriyet Bulvarı, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı ve Haydar Aliyev Bulvarı'nı takip ederek Haydar Aliyev Bulvarı Başak Sokak'tan dönüş yapıp başlangıç noktasında yarışı tamamlayacak. 21 kilometrelik yarışa, 2 bin 500 koşucu katılacak. Maratonun ödül töreni ise 9 Eylül saat 10.30’da Cumhuriyet Meydanı’nda yapılacak.

28 spor kulübü temsil edilecek

9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu Aerobik Cimnastik Şenliği ise Aşık Veysel Buz Sporları Salonu’nda gerçekleştirilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığınca yapılacak şenliğe 8 şehirden 28 spor kulübünü temsilen 375 sporcu, 70 kulüp idarecisi ve antrenörü, 700 de sporcu velisi katılacak. 5 Eylül Perşembe günü ise 09.00’da gerçekleştirilecek açılış töreninin ardından 09.30-17.30 saatleri arasında müsabakalar yapılacak. Saat 17.30’da ödül töreni düzenlenecek.

Kurtuluş Bayramı sergisi

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kurtuluşun 102’nci yılı kutlamaları kapsamında hazırladığı “İzmir’in Kurtuluş Bayramı” sergisi de Vasıf Çınar Meydanı’nda 9 Eylül’de saat 16.00’da açılacak. Sergide, 1923 yılından başlayan ve yıllar boyunca "Kurtuluş Bayramı" olarak adlandırılan 9 Eylül’ün, Cumhuriyet’in ilk yıllarında nasıl kutlandığı, dönemin ruhunu yansıtan fotoğraf ve gazete manşetleriyle anlatılıyor. Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM) Arşivi’nden fotoğrafların yanı sıra özel koleksiyonlardan fotoğraflarla zenginleşen sergi, 9 Eylül kutlamalarının ilk yıllarındaki büyük coşku ve duygu selini yansıtmayı amaçlıyor. Bugüne kadar İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin birçok sergisine ev sahipliği yapan Vasıf Çınar Meydanı’nda bu kez, “İzmir’in Kurtuluş Bayramı” sergisi ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.

Kaynak: Bülten