Batuhan KAYA/İz Gazete- Geçtiğimiz günlerde UKOME’de oylanan ve İzmirli vatandaşların İZBAN’da da 90 dakika ücretsiz aktarmayı kullanabilmelerini içeren önerge, reddedildi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzBB Meclisi’nde yaptığı konuşmada bu konuyu gündeme getirdi. Tugay, “90 dakika talebi halkımızın isteğiydi. Ben ve diğer belediye başkan adaylarının da vaadiydi. Arkadaşlarımızla uzun süre bir çalışma yaptık ve bu çalışma sonrasında bu talep UKOME’nin gündemine getirildi. UKOME’de gerekçe olarak İZBAN’ın sorun yaşayacağı söylendi. Zaman zaman seferlerde aksamalar oluyor. İnsanlar diyor ki, ‘Belediyeye bak, raylara bakmıyor’. Bilmiyorlar ki o raylar hükümetin rayları ve biz o raylar için para, kira ödüyoruz. Bir ortaklık yapıldı ve bu ortaklıkta devlet demir yollarının yükümlülüğüyle birlikte İzBB’nin yükümlülüğü var. Rayların bakımı, bütün o sinyalizasyon gibi seferlerin aksamasındaki neden budur, bu konular Devlet Demiryollarının yükümlülüğünde. Rakamları söyleyeyim, İZBAN’ın toplu ulaşımdaki payı yüzde 14, bunun dışındaki tüm sistemler yüzde 86. Deniyor ki, ‘Siz bu 90 dakika kararını alırsanız İZBAN mağduriyet yaşar’. Kimse belediyenin yaşadığı mağduriyetle ilgilenmiyor. Mali yükü de İzBB taşıyor. Bu yüzde 14’lük payın, yüzde 50’sinin de İzBB’ye ait olduğunu düşünürsek toplam ulaşım finansmanının yüzde 93’ünün İzBB tarafından sağlandığını herkesin bilmesi lazım” dedi.

Vicdanlarına sormak lazım

UKOME’de görüşülen önergeye ret oyu verenlerin vicdanlarına seslenmek gerektiğini söyleyen Tugay, “Ulaşımın yüzde 90’ını İZBAN sağlıyormuş gibi bir algı var ama durum böyle değil. 15’e 13, merkezi hükümeti temsil eden bürokratların oylarıyla, halkın defalarca kez istediği önerge reddedildi. Kredi kartından bahsettiniz, kredi kartı uygulaması eskiden beri var olan bir uygulama ama mesafe bazlı hiçbir zaman uygulanmamış. Neticede bütün bu şartlar altında çok kolayca alınacak bu karar tekrar tekrar halkımızın istediği bir şey olduğu için gündeme getirilecek. Biz üstümüze düşeni yapıyoruz ve yapacağız ama orada tereddütsüz bir biçimde hayır oyu veren arkadaşlarımızın önce vicdanlarına sonra da onlara bu talimatı verenlere seslenmek gerek. Bu insanlara 90 dakikayı daha ne kadar çok göreceksiniz” diye konuştu.

Muhabir: Batuhan KAYA