Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile TransAtlantic Petroleum ve Continental Resources arasında imzalanan anlaşma hakkında açıklamalarda bulundu. Bayraktar, bu ortaklıkla birlikte geleneksel olmayan yöntemlerle petrol ve doğal gaz üretimi yapılacağını belirterek, "Türk petrol ve doğal gaz aramacılığında yeni bir dönem açılıyor" dedi.

Kripto varlık borsalarına sert düzenleme! Yeni asgari sermaye limitleri belirlendi Kripto varlık borsalarına sert düzenleme! Yeni asgari sermaye limitleri belirlendi

Sakarya ve Gabar’da büyük keşifler

Bayraktar, Türkiye'nin petrol ve doğal gaz arama çalışmalarında 2016 sonrası yeni bir aşamaya geçtiğine dikkat çekti. Sakarya Gaz Sahası'ndaki dev keşif ve üretim artışı, 2026 yılında üretimin iki katına çıkma hedefini güçlendiriyor. Ayrıca, Gabar Dağı'ndaki 2021'deki büyük petrol keşfi de Türkiye'nin enerji alanındaki önemli adımlarından biri oldu. Bayraktar, bu sahada günlük 78 bin varil petrol üretildiğini vurguladı.

Yeni anlaşmalar ve üretim artışı

TPAO, TransAtlantic Petroleum ve Continental Resources ile imzalanan anlaşma, Türkiye’nin petrol ve doğal gaz üretimini ciddi şekilde artırmayı hedefliyor. Bayraktar, bu anlaşmanın, geleneksel olmayan üretim yöntemlerinin Türkiye'ye kazandırılması adına önemli bir adım olduğunu belirtti.

Türkmen gazı ile tedarik çeşitlendirmesi

Bayraktar, Türkmenistan'dan Türkiye'ye gaz akışının başladığını da hatırlatarak, bu yıl sonuna kadar 1,3 milyar metreküplük bir gaz akışı olacağını açıkladı. Bu gelişme, gaz portföyünü çeşitlendirme ve maliyetleri düşürme açısından Türkiye'ye önemli katkı sağlayacak. Ayrıca, Hazar geçişli boru hattı ile süreç daha ileriye taşınacak.

Çeşitlendirilmiş enerji politikası

Bayraktar, Türkiye’nin enerji politikasının çok boyutlu ve çok taraflı olduğunu belirterek, yenilenebilir enerji, nükleer enerji, kömür ve yenilenebilir enerji kaynakları gibi farklı seçenekleri dengeleyerek enerjisini verimli bir şekilde kullandığını söyledi. Türkiye’nin 2035’e kadar 120 bin megavatlık güneş ve rüzgar enerjisi portföyü hedeflediğini ifade etti.

Kaynak: HABER MERKEZİ