Washington Post'un aktardığına göre, ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna’ya yapılacak olan milyarlarca dolarlık askeri yardım sevkiyatlarını durdurma seçeneğini masaya yatırdı. Bu yardım paketi, radar sistemleri, askeri araçlar, mühimmat ve füzeleri kapsıyor.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamalara göre, bu kararın alınması, Trump’ın Beyaz Saray’daki yetkisiyle gerçekleşebilir. Ancak, şu an için kesin bir karar alınmış değil.

Zelenski ile Trump arasında sert gerilim

Zelenski'nin Washington'daki ziyareti sırasında yaşanan gerilim, dikkatleri bir kez daha Ukrayna ile ABD arasındaki ilişkilere çekti. Trump, Beyaz Saray’da Zelenski ile gerçekleştirilen canlı yayında, Ukrayna Devlet Başkanı’nı ABD’ye karşı saygısız olmakla suçladı. Aynı zamanda Başkan Yardımcısı JD Vance, Zelenski’yi Kiev’e verilen tüm destek için ABD’ye teşekkür etmemekle eleştirdi.

Elon Musk 14. kez baba oldu Elon Musk 14. kez baba oldu

Bu gerginlik, görüşmenin ardından planlanan basın toplantısının iptal edilmesine yol açtı. Ukrayna heyeti, toplantıdan önce Beyaz Saray’ı terk etti ve bu durum, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin daha da gerginleşebileceği endişelerini artırdı.

Nadir toprak elementleri anlaşması sekteye uğradı

Zelenski'nin Washington ziyareti, sadece askeri yardımlar üzerinden değil, aynı zamanda ekonomik işbirliği konularında da önemli bir gündem maddesi taşıyordu. Ziyaretin en önemli başlıklarından biri, Ukrayna'nın nadir toprak elementlerini ABD'ye sağlamasıyla ilgili bir anlaşmanın imzalanmasıydı. Ancak, görüşmelerin ardından yaşanan gerilim, bu anlaşmanın da sekteye uğramasına neden oldu. Planlanan imza töreni iptal edildi.

Kaynak: ANKA