İzmir’in Karşıyaka ilçesinde, Bostanlı sahilinde deniz yosunları yeniden ortaya çıktı. Halk arasında "deniz marulu" olarak bilinen bu yosunlar, kıyıya yakın noktalarda denizin yüzeyini kapladı. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ergün Taşkın, bu yosunların ekosistem üzerinde önemli etkiler yarattığını, ancak insan sağlığına doğrudan zarar vermediğini belirtti.
Deniz yosunlarının artış sebepleri
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ergün Taşkın, deniz yosunlarının özellikle endüstriyel ve tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu bölgelerde ortaya çıktığını ifade etti. Bu yosunların artışının, evsel, şehirsel ve endüstriyel atıklar, tarımsal faaliyetler ve liman faaliyetleri gibi insan etkileriyle ilişkili olduğunu belirten Taşkın, bu süreçlerin ekosistem üzerindeki baskıyı artırdığını vurguladı.
Ekosistem üzerindeki etkiler
Prof. Dr. Taşkın, deniz yosunlarının insan sağlığına doğrudan zarar vermediğini ancak çevreye ciddi zararlar verebileceğini söyledi. Karasal ortamdan gelen besleyici elementlerin denize girmesiyle bu fırsatçı türlerin hızla arttığını belirten Taşkın, şunları söyledi:
"İlkbaharda güneşin etkisiyle deniz suyundaki sıcaklık artışına bağlı olarak algler gibi fotosentez yapan organizmalarda artış gözlenir. Bu, doğanın normal döngüsüdür. Ancak İzmir iç körfez gibi kirli ve besin elementlerinin fazla olduğu bir bölgede, temiz ortam türleri çekilirken, besin elementlerini kullanan yeşil algler artış gösterir. Bu artış sonucu çevre ötrofik hale gelir."
Karasal baskıyı azaltmak gerekiyor
İzmir iç körfezinin kırılgan bir ekosisteme sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Taşkın, yapılması gereken en önemli şeyin karasal baskının azaltılması ve deşarj sularının tamamen kesilmesi olduğunu vurguladı. Aksi takdirde, körfezin kendini yenilemesinin mümkün olmayacağını söyledi. Ayrıca, deniz yosunları gibi fırsatçı türlerin sporla üredikleri için ortamdan toplanmasının pek fayda sağlamayacağını belirtti.
"Fırsatçı türler, besin elementlerini kullanarak çoğaldıkları için ortamı dengelemekte bir anlamda yardımcı olurlar. Mücadele için karasal baskıları tamamen kesmek gerekmektedir. Ardından bu türlerin sayısında azalma yaşanacaktır" dedi.