SEMRA İĞTAÇ - Afro-Türklerin geleneksel bayramı olan Dana Bayramı, bu yıl 16. kez İzmir'de büyük bir coşkuyla kutlandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Afrikalılar Kültür Derneği iş birliğiyle düzenlenen festival, Afro-Türk toplumunun kadim kültürel mirasını yaşatmayı amaçladı. Festival, danslar, müzikler ve renkli etkinliklerle dolu dolu geçti.

Buca Gölette düzenlenen festivalin son günü piknikle son buldu. Afro-Türk topluluğunun kültürel zenginliği ve tarihini kutlamak amacıyla yapılan bu etkinlik, toplumsal dayanışmayı güçlendirdi. Afro-Türk Derneği Başkanı Şakir Doğluer, festivalin kapanışında yaptığı konuşmada, derneğin amacının Afrika’ya uzanan köklerini araştırmak ve Türkiye’deki Afrika kökenli toplulukların hikayelerini kayıt altına almak olduğunu belirtti. Doğluer, "Biz Afro-Türkler olarak hem Türk halkına hem de Batı’ya gerçek hikayemizi anlatmak isteriz. Tarihte nasıl vatanperver bir etnik unsur olarak ülkemize bağlı yaşadıysak, yine öyleyiz. Devletimizin desteğiyle Türkiye'nin bu mazisini doğru hikayelerle dünyaya tanıtabiliriz," dedi.

Festival, Afro-Türklerin tarihine ışık tutarken, kültürel miraslarının korunmasına ve yeni nesillere aktarılmasına da katkı sundu.

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ