5. İzmir Kitap Fuarı, yazarları ve okurları buluşturmaya devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Fuar Açık Hava Tiyatrosu’nda kitapseverlerle bir araya gelen ünlü yazar Ahmet Ümit, demokrasi ve özgürlük vurgusu yaptı. Söyleşisinin ardından, Ahmet Ümit hayranlarının yoğun ilgisiyle karşılaşırken, kitaplarını imzalatmak isteyen İzmirli okurlar uzun kuyruklar oluşturdu ve fuar alanında izdiham yaşandı. Ümit’in İzmir’deki güçlü hayran kitlesi, söyleşinin ardından yazarla fotoğraf çektirmek ve kitaplarını imzalatmak için saatlerce bekledi.
Kültürle, sanatla dolu özgür bir hayat kurulacak
Fuar Açıkhava Tiyatrosu’nda okurlarıyla bir araya gelen ünlü yazar Ahmet Ümit, demokrasi ve özgürlük vurgusu yaptı. Konuşmasında, herkesin istediği gibi yaşama hakkı olduğunun altını çizen Ahmet Ümit, “İsteyen başını örtüp isteyen açacak, isteyen millete gidecek, isteyen istediği gibi yaşayacak. Kimse kimsenin inancına, inançsızlığına, cinsiyetine karışmayacak. Ancak böyle büyük bir devlet olabiliriz. Kültürle, sanatla dolu özgür bir hayat kurulacak” dedi.
Hukukun ve demokrasinin olmadığı bir yerde ekmek de olmaz
Demokrasinin sadece bir yönetim biçimi değil, aynı zamanda ekmek ve refah anlamına geldiğini vurgulayan Ümit, “Hukuk yoksa, demokrasi yoksa, ekonomi de olmaz. İnsanlar aç kalır. Hukukun ve demokrasinin olmadığı bir yerde ekmek de olmaz” ifadelerini kullandı.
Asıl sahip çıkmak böyle olur
Mustafa Kemal Atatürk’ün ileri görüşlülüğüne dikkat çeken Ümit, “Atatürk bize laikliği ve demokrasiyi sundu. Ancak biz bugün bu değerleri kendi ellerimizle yeniden kazanmak zorundayız. Asıl sahip çıkmak böyle olur. Demokrasiyi biz kazanacağız ve kıymetini de çok iyi bileceğiz” diye konuştu.
İzmir’i ne zaman yazacaksınız?
Ahmet Ümit’e, bir İzmirli seyirci “İzmir’i ne zaman yazacaksınız?” diye sordu. Ahmet Ümit, soruya gülümseyerek, “Yazacağım, yazacağım, tabii ki, kesinlikle yazacağım,” diye karşılık verdi. Ardından İzmir’in tarihi değerlerine değinerek, “İzmir Homeros’un şehri. Homeros gibi büyük bir şairin yaşadığı bir yer burası. Elbette İzmir’i yazmak boynumun borcu” ifadelerini kullandı.
Bergama’nın değerini tüm dünyaya hatırlatmalıyız
Bir başka kitapseverin “1800’lü yıllarda Almanya’ya kaçırılan Zeus Sunağı’nı İzmir’e geri getirmek için önemli adımlar atılıyor mu?” sorusunu yanıtlayan Ahmet Ümit, konunun önemine dikkat çekti. Ümit, “Bugün dünyanın 999. mirası olan Bergama, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girişinin dokuzuncu yılını kutluyor. Zeus Altarı’nı geri getirmek için Bergama’nın değerini tüm dünyaya hatırlatmalıyız,” dedi.
Ahmet Ümit ayrıca, son romanı Kayıp Tanrılar Ülkesi’nden söz ederek, “Bergama’dan parçalar parça parça kaçırıldı, biliyorsunuz. Almanlar önce kaçak kazılar yaptı, sonra da bu eserleri parçalayıp götürdüler. O dönemde Abdülhamid, 5 bin frank gibi bir bedelle bunları sattı. Eğer o eserler ülkemizde kalabilseydi, çok daha farklı bir tarihimiz olurdu. Sizin gibi kıymetli okurlar oldukça, biz de bu değerleri anlatmaya ve sahip çıkmaya devam edeceğiz. Sağ olun, var olun,” ifadelerini kullandı.