Semra İĞTAÇ- Sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesi, Aile Sağlığı Merkezlerinin (ASM) satılmasına ve fahiş fiyatlarla devredilmesine yol açıyor. İzmir Aile Hekimleri Derneği (İZAHED) Başkan Yardımcısı Dr. Volkan Altan, İz Gazete’ye verdiği demeçte bu duruma dikkat çekti.

İzmir Balçova’da 4 No’lu Nusret Fışek Aile Sağlığı Merkezi’nin bulunduğu binanın yüzde 25 hissesi, 3 milyon 250 bin TL karşılığında satışa çıkarıldı. Bu durum, İzmir’de benzer ilanların artıp artmayacağına dair soruları gündeme getirdi.
ASM binasının satışa sunulması, hekimlerin kendi çalışma alanlarını kaybetme riski doğururken, bu alanların doktor olmayan kişilere satılması ve ardından kiraya verilmesi, sağlık hizmetlerinin ticarileşmesi endişesini artırıyor.

Yüksek kira fiyatları ve satış ile el değiştirme yeni problemlere yol açıyor 

ASM’lerin devletin olması ve hatta ücretsiz hizmet vermesi gerektiğini vurgulayan Altan, özelden kiralanan veya satın alınan ASM’lerin, hekimlerin görevden ayrılması halinde yüksek kira bedelleri veya satış yoluyla fahiş fiyatlara el değiştirdiğini ifade etti.

Aile hekimliği sisteminde yapılan  yanlışlar 

Altan, bu durumun sağlık hizmetlerinin ticarileşmesine ve aile hekimliği sisteminde özel hastane patronlarına benzer bir tabloya yol açtığını belirtti. 

Sağlık özelleştirilmesi sorunları derinleştiriyor

Dr. Volkan Altan, temel sorunun sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesi olduğunu vurgularken, ASM’den ayrılan hekimlerin eşyalarını diğer hekimlere parayla satmalarının da benzer bir sorun yarattığını belirtti. Altan, Sağlık Bakanlığı’nın bu yanlış uygulamalardan dönmesi gerektiğini ifade etti.

Muhabir: Semra İğtaç