Dernek ve sendika üyesi öğretim üyeleri, Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından protestolarda gözaltına alınan öğrencilerin tutuklanmasına tepki gösterdi. 300’den fazla üniversite öğrencisinin gözaltına alınmasını ve birçoğunun tutuklu yargılanmalarını büyük bir endişeyle takip ettiklerini belirten akademisyenler tutuklanan tüm yurttaşların serbest bırakılması için çağrı yaptı.
Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği (UNİVDER), İstanbul Üniversitesi Demokratik Üniversite Girişimi, ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği ve Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Vakıf Üniversiteleri Birimi’nden öğretim üyeleri, Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanması sonrasında öğrencilerin protestolarda gözaltına alınması ve tutuklanmasına ilişkin ortak açıklama yaptı.
Açıklamada, üniversite öğrencilerinin tutuklu yargılanması, “eğitim hakkının ihlali” olarak değerlendirildi. Anayasal haklarını kullanarak demokratik protestolara katılan gençlerin tutuklanması ve eğitim haklarının engellenmesi hiçbir şekilde kabul edilemeyeceği belirtilen açıklamada “ Verilen tutuklama kararları öğrencilerin sadece özgürlüklerini kısıtlamakla kalmamakta, aynı zamanda eğitim hakları da engelleyen ölçüsüz bir tedbir olarak karşımıza çıkmaktadır. Bayram tatili sonrasında derslere ve sınavlara katılamama riskiyle karşı karşıya kalan öğrencilerin eğitim süreçlerinin sekteye uğraması, hem eğitim hakkının hem de demokratik haklarının ihlali niteliği taşıyacaktır.” denildi.
YÖK’e çağrı: Gerekli adımları atın
Akademisyenler tutuklanan tüm yurttaşların serbest bırakılması için çağrı yaparak şunları kaydetti:
“Demokrasimin temeli olan ifade özgürlüğünün ve eğitim hakkının korunması adıma yaşanan bu ağır hak ihlallerinin bir an önce giderilmesi için daha önce yaptığımız çağrıyı yineliyoruz. Bizler, yargı kurumlarını ve Yükseköğretim Kurumunu (YÖK), demokratik haklarını kullanan öğrencilerin eğitim hakkının korunması ve eylemlere katıldıkları için tutuklanan tüm yurttaşlarımızın derhâl serbest bırakılması için gerekli adımları atmaya çağırıyoruz. Yargı süreçlerinin hızı, tarafsız ve adil biçimde sonuçlandırılması, hukukun üstünlüğü ve temel haklar açısından büyük önem taşımaktadır.”