Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından kayıt dışı ekonomiyle mücadele ve vergi kayıplarını önlemek amacıyla kurulan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), sektörler tarafından yoğun ilgi görüyor. 5 Ekim 2023’te yayımlanan Genel Tebliğ ile başlayan süreçte, mükellefler taşıtlarına Taşıt Tanıma Birimi (TTB) taktırmak zorundalar.

Son tarih 31 Aralık

Türkiye genelinde 8 milyon taşıt, UTTS’ye geçiş kapsamında 31 Aralık 2024’e kadar TTB montajını tamamlamak durumunda. Geç kalınması halinde taşıt sahipleri, 1 Ocak 2025’ten itibaren akaryakıt alımlarında düzenlenen fişleri gider gösteremeyecek ve vergi indiriminden faydalanamayacak.

UTTS sistemi nedir?

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğinin sağlanması ve kayıt dışı ekonomi ile etkin bir şekilde mücadele edilmesi amacıyla istasyonlarda akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihazlara taşıt plaka bilgilerinin elle girişini önleyerek otomatik olarak aktarılmasını sağlayan sistemdir. UTTS, akaryakıt istasyonlarında gerçekleştirilen satış işlemlerinde vergi güvenliğini sağlar ve denetim etkinliğini artırır. Sistem taşıtların yakıt depo girişlerine Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılması ve yakıt dolum işlemi sırasında TTB’den plaka bilgisi diğer UTTS donanımları aracılığı ile otomatik olarak ödeme kaydedici cihaza iletilmesi suretiyle çalışıyor.  1 Ocak 2025'ten itibaren UTTS kapsamında düzenlenmeyen akaryakıt satış belgeleri akaryakıt harcamalarını gider göstermek suretiyle ve vergi indiriminden faydalanmak amacıyla vergi beyanında kullanılamayacak.

Kaynak: HABER MERKEZİ