Batuhan KAYA/İz Gazete - 93. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın katılımıyla, İstanbul Bilişim ve Akıllı Kent Teknolojileri A.Ş ile İzmir İnovasyon ve Teknoloji A.Ş arasında ortak teknoloji projeleri üretmek üzere protokol imzalandı. Törene, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, bazı ilçe belediye başkanları, CHP ilçe başkanları ve yurttaşlar katıldı. 

İmzalar atıldıktan sonra konuşan İzBB Başkanı Tugay, “Ekrem Başkanımız Beylikdüzü Belediye Başkanlığından itibaren hepimizin dikkatini çekmiş, geçen dönem İstanbul’da yaptığı çalışmalarla sadece Türkiye’nin değil dünyadaki herkesin takdirini kazanmış bir yerel yöneticidir. Her zaman bilgi ve deneyimini paylaşmakta da cömert olduğunu bizzat yaşayarak gördüm. Başka şehirlerin de kendisinin deneyiminden çok kolayca faydalanabildiğini biliyorum. Bugün TBB Başkanı olarak tüm Türkiye’nin yardımına koşacağını defalarca dile getirdi. Bugün imzalayacağımız protokolün arka planında da bu var. İZFAŞ’ın bu dönem yapay zeka, veri mühendisliği konusunda yapılandıracağımızı söylemiştim. Arkadaşlarımız güzel başlangıç yaptılar. Bu çerçevede İZPAK ile kontak kurduklarında 3-5 tane konuda bir çalışma için ortaklık yapmaya karar vermişler, böyle bir protokol aşamasına geldi. Bu iş birliği sadece İstanbul ve İzmir değil Türkiye için önemli olacağını görüyorum. O nedenle İzmir adına ne kadar müteşekkir olduğumu söylemek isterim. Çok şey söylenebilir ama söylemekten çok yapmaya ihtiyacımız var. Yaptığımız her şey halkımızın sorunlarını çözmek için yapılıyor. Önümüzdeki yıllarda imzaladığımız bu protokolün sonuçlarını paylaşırken, ‘bu anlaşma sayesinde bunlar oluyor’ diye hatırlatacağım. Değerli başkanıma çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“İzmir ve İstanbul geleceğin akıllı şehirleri olacak”

İmamoğlu konuşmasının devamında, şu ifadeleri kullandı:
“Değerli dostum Cemil Başkan ile İBB ve İzBB arasında çok yoğun bir bilgi ve deneyim paylaşımı yaşıyoruz. İstanbul ile İzmir arasında çok etkili bir dönemi var etme konusunda gayret içerisinde olacağız. Umuyorum bu dönem hem İstanbul hem İzmir için çok daha etkili bir hizmeti sunacağız. Kuruluşlarımız arasında çok özenli bir çalışma içerisinde güzel bir başlangıca şahitlik ediyorsunuz. Bu noktada bizimle olan herkese teşekkür ediyorum. Açıkçası bugün burada sadece 2 şehrimiz için değil aynı zamanda Türkiye’mizin teknoloji ve inovasyonu için önemli bir adım atıyoruz. Bu protokolü kentlerimiz arasında sadece bugün için değil gelecek için de anlam taşıyan bir süreci başlatıyoruz. Bu protokol ile inovatif çözümleri getirerek İzmir ve İstanbul’u geleceğin akıllı şehirleri yapmak noktasındayız.”

“İstanbul ve İzmir öncü olacak”

İmzalanan bu protokol ile 2 şehrin teknoloji ve inovasyon alanında öncü olacağını söyleyen İmamoğlu, “İstanbul ve İzmir gibi 2 önemli şehrin bu alanda öne çıkması Türkiye’nin dijital dönüşümünü hızlandıracaktır. Rekabetçi ve öncü şehirler yaratma hedefimizi de vurgulamak isterim. Bu alanda atılacak her adım ülkemizin dünya sahnesinde daha güçlü bir konuma ulaşmasına katkı sağlayacaktır. 93’üncü kez düzenlenen bu fuarda İstanbul’un onur konuğu olarak yer alması da bu iş birliğine önem katıyor. Fuarın özellikle teknoloji temasıyla örtüşen bu protokol şehirlerimiz arasındaki bağı güçlendirirken aynı anda önemli bir vizyon kapısı da aralamaktadır. Bu protokol, İZPAK’ın teknoloji çözümlerini bütün şehirlere yayacağı bir öncü olacak. Geçtiğimiz günlerde Adıyaman’daydık, iş birliği şanslarımızı konuştuk. Bugün de İBB çatısı altında İzmir’imizde adımlarımızı sonuçlandırmanın gururunu yaşıyorum dedi.

Muhabir: BATUHAN KAYA