AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK), Genel Başkan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Toplantının ardından AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik,  basın toplantısı düzenledi.  Çelik, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in erken seçim açıklamalarıyla ilgili; "Herhangi bir şekilde erken seçim yok. Önümüzdeki üç buçuk yıl milletimize hizmet noktasında hizmet ve eser siyasetinde daha büyük adımlar atarak yolumuza devam edeceğiz. Tüzük kurultayı söz konusu olduğunda CHP içerisinde bir erken seçim var. O şekilde değerlendirilmesi lazım” dedi.

Çelik, partinin kongre sürecine ilişkin şunları söyledi:

"2024 ile Ocak 2025 arasında belde ve ilçe kongrelerinin yapılması, Aralık 2024 ile Mart 2025 arasında il kongrelerinin yapılması,  bütün bu takvimin mart ayına yetiştirilmesi bekleniyor. Mart ayı sonundan itibaren de gençlik ve kadın kolları kongreleri ile büyük kongreyle ilgili olarak takvim netleştirilecek. 21 Eylül 2024 itibariyle iki gün sürecek şekilde delege seçimleri, 12 Ekim 2024 tarihinde yine iki gün sürecek şekilde belde ve ilçe kongreleri söz konusu olacak. Bu süreç yaklaşık 93 gün kadar sürecek. Daha sonra 28 Aralık’ta il kongrelerimizi başlatacağız. Bunun da 79 gün kadar sürmesi bekleniyor. Bütün bu takvimi mart ayı sonuna yetiştirmeyi planlıyoruz. Meseleyi sadece mekanik bir kongre süreci olarak değerlendirmiyoruz. Yeni dönemin siyasi ritmine göre neler yapılması gerektiğini, teşkilatlarımızın yeni toplumsal taleplere ne şekilde vatandaşlarımızla buluşması gerektiğini değerlendireceğiz. Klasik teşkilat yöntemlerinin yanı sıra yeni modeller üzerinde çalışılıyor. Gereken kararlar MKYK’mızda değerlenidirilecek. Yeni dönemdeki siyasi faaliyetler ve Meclis çalışmaları detaylı olarak ele alınacak. MKYK üyelerimiz ve milletvekillerimiz illerde vatandaşlarla buluşacaklar."

“Şimşek’in istifa ettiğine dair haberler yalandan ibarettir”

Çelik, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in istifa etmek istediği yönündeki iddialara ilişkin, "Ekonomiyle ilgili gündemi yakından takip ediyoruz. Orta Vadeli Program 5 Eylül'de açıklanacak ve bu çerçevede programın güçlü bir şekilde ilerlediğini, hedeflere ulaştığını görüyoruz. Ekonomi yönetimimize yönelik olarak Bakan arkadaşımızın istifa ettiği ya da içeride tartışma olduğuna dair çıkan haberler yalandan ibarettir. Bunlar spekülasyondur. Elde edilen pozitif sonuçlardan rahatsız olanların, bu sonuçları provoke etmek üzere bir propaganda faaliyeti içerisinde olduğu görülüyor. Biz vatandaşlarımızın taleplerini yerine getirmek için çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

Diyarbakır Anneleri’ne destek verilmesi gerektiğini belirten Çelik, "Diyarbakır Anneleri’nin eylemi altıncı yılına girdi. Evlatlarını terörden kurtarmak isteyen aileler sevgilerimizi ve saygılarımızı iletiyoruz. Bu ülkede Kürt-Türk herkesin birinci sınıf vatandaş olduğu bilinci ile bu çocukların memlekete kazandırılması, bu ülkenin geleceğinde rol almasını arzuluyoruz" diye konuştu.

"Bu şekilde hakaretlerde bulunan bir kişinin CHP Genel Başkanı tarafından himaye edilmesi son derece yanlış bir durumdur"

Bir sokak röportajı sırasındaki sözleri nedeniyle tutuklanan ve sonrasında serbest bırakılan Dilruba Kayserilioğlu'na ilişkin Çelik, şu değerlendirmede bulundu:

"Herhangi bir şekilde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e yönelik saygısız ve çirkin bir dil kullanılmasına karşıyız. Aynı şekilde şimdiki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik saygısız tavırları kabul edemeyiz. Hakaret içeren sözler nefret siyasetinin söylemidir. Siyasi partilerin yöneticileri arasında elbette rekabet olur. Söylemler sertleşebilir ama hiç kimsenin onlara oy vermiş vatandaşlarımıza hakaret etme, onların iradesini eleştirme hakkı yoktur. Siyasi partilere gönül vermiş vatandaşlarımızın kullandığı demokratik irade, milli iradenin omurgasını teşkil eder. Demokrasinin esası ve Cumhuriyet’in temel değeridir. Hangi bir siyasi partinin tabanındaki vatandaşımıza yapılırsa yapılsın bu saldırılara karşıyız. Bir siyasi partinin tabanına, Cumhurbaşkanlığı makamına hakaret etmiş birinin, CHP Genel Başkanı tarafından protokolde ağırlanması ve takdir edilmesi, hakaretin alkışlanmasıdır. Bu şekilde hakaretlerde bulunan bir kişinin CHP Genel Başkanı tarafından himaye edilmesi son derece yanlış bir durumdur."

 Çelik, İstanbul'da öldürülen Duhok'lu iş insana ilişkin de, "Duhok'lu bir iş insanı hayatını kaybetti maalesef. Bir siyasi parti, 'Kürtçe konuştu diye öldürüldü' diyerek provokatif bir yere çekti. Herhangi bir vatandaşımızın konuştuğu dilden dolayı hedef alınması söz konusu olursa biz bunun karşısında yer alırız. Bu tip yaklaşımlara hiçbir şekilde müsaade etmeyiz" dedi. Çelik, daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"CHP içerisinde bir erken seçim var"

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in erken seçim ile ilgili sözlerine ilişkin soruya Çelik, şu yanıtı verdi:

"2024 yılının en kötü esprisi nedir diye bir yarışma olsa bu birinci olurdu. Özgür Özel’in Cumhurbaşkanımızı herhangi bir seçimde yenebileceğini düşünmesi hiçbir şekilde siyasi bir değerlendirme olarak ele alınamaz. Bu kendileri açısından kötü bir espri olmaktan öteye geçmez. Sayın Özel ilk yaptığı açıklamada belediyelerle hizmet edeceklerini, bu şekilde vatandaşlara ulaşacaklarını ve seçim istemeyeceklerini ifade etmişti. Görünen o ki bu plan tutmadı. Belediyelerde yapılan bir hizmet yok. Tam tersine hizmetlerin aksamasıyla, sel ve diğer konulardaki çaresizlikleriyle ve akraba atamalarıyla gündeme geliyorlar. Bütün bu tartışmaların erken seçim tartışmasıyla örtbas edilmesi olarak değerlendiriyoruz. Herhangi bir şekilde erken seçim yok. Önümüzdeki üç buçuk yıl milletimize hizmet noktasında etrafımızdaki istikrarsızlıkları takip ederek, Türkiye’nin istikrarını koruyarak, hizmet ve eser siyasetinde daha ileri adımlar atarak yolumuza devam edeceğiz. Erken seçimle ilgili konuşulacak konu, tüzük kurultayı söz konusu olduğunda CHP içerisinde bir erken seçim var. O şekilde değerlendirilmesi lazım."

"TSK'nın geleceği için yetiştirilmiş teğmenlere hakaret kabul edilemez"

Çelik, Harp Okulları mezuniyet töreninde yapılan kılıç çatma olayı hakkında da şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bu gençlerin sevinçlerini vatandaşlarımızın takdir etmesi ve paylaşması tabii ki önemlidir. Bu görüntülerin neticesinde birilerinin yaptığı açıklamalara bakarak geçmişte yapılmış bir takım kötü tecrübelerin anımsatılması, demokratik hafızada iz ve yara bırakmış bir takım olayların gündeme gelmesi konusunda da demokratik hakkını kullanan vatandaşlarımızın eleştirileri de saygıyla karşılanmalıdır. Türkiye’nin sahip olduğu bütün silahlı güçler için demokratik denetim mekanizmaları en güçlü şekilde çalıştırılmaktadır. Herhangi bir vesayete, yanlış uygulamaya izin verilmeyecektir. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz yeni mezunlarını vermiştir. Bu gençler, Türkiye’nin geleceği için yetiştirilmiştir. ‘Hükümete kılış çekti’ diyenler vesayeti diriltmek istiyor. TSK'nın geleceği için yetiştirilmiş teğmenlere hakaret kabul edilemez."

"Somut bir değerlendirme olursa zaten paylaşacağız"

Çelik, Türkiye'nin BRİCS'e katılacağı iddialarına da de şu yanıtı verdi:

"BRİCS'e üye olmak istediğimizi Sayın Cumhurbaşkanımız zaten ifade etti. Bu konudaki talebimiz açıktır. Bu süreç işlemektedir ama somut bir gelişme yoktur. Somut bir değerlendirme olursa zaten paylaşacağız."

Çelik, CHP İstanbul Milletvekili Namık Tan'ın Mavi Vatan sözlerine ise, "Biz o tartışmayı bitirmiştik ancak anlaşılan Namık Tan Bey devam ettirmek istiyor. Sayın Tan, Mavi Vatan’a masal demeye devam ediyor. Namık Tan’ın sözleri CHP tarafından da reddedildi. Namık  Bey sınır dışı hareketlere de karşı çıkıyor. Çok vahim" tepkisini gösterdi.

Yeniden Refah Partisi açıklaması

Çelik, Yeniden Refah Partisi'nden istifa eden Şanlıurfa Belediye Başkanı Kasım Gürpınar hakkında gelen soruya da şu şekilde yanıt verdi:

"Bir siyasi parti iddia için kurulur fakat Sayın Erbakan’ın açıklamaları sadece partinin AK Parti karşıtlığı üzerine kurulduğu bir izlenim yaratmaya başladı. AK Parti karşıtlığı üzerinden siyasi faaliyet yürütülmez. Adeta AK Parti’ye kaybettirmek, CHP’ye kazandırmak gibi bir parti politikaları varmış gibi davranıyorlar. AK Parti’de siyaset yapmış bir çok arkadaşımız aday yaptılar. O arkadaşlarımızın geçmişte kendisi hakkında söylediklerine baksınlar. Kasım Bey uzun süre beraber siyaset yaptığımız bir arkadaşımız. Bugün kendi takdirini bu şekilde kullanmış. Kendisinin partimizle ilgili bir hususu olursa o zaman değerlendiririz."

"Bakanların görüşeceği düzeye henüz gelmedik"

Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın görüşmesine ilişkin de, "İstihbarat teşkilatlarımız dosyayı olgunlaştıracaklar. Daha sonra Dışişleri ya da Milli Savunma Bakanlıkları düzeyinde bir araya gelinecek. Daha sonra olgunlaşan dosyalar liderlere arz edilecek. O zaman Sayın Cumhurbaşkanımız ve Suriye Devlet Başkanı Sayın Esad konuyu değerlendirecekler ve bir görüşme takvimi ortaya çıkacak. Bakanların görüşeceği düzeye henüz gelmedik" dedi.

Kaynak: ANKA