SEMRA İĞTAÇ-İzmir'in Çeşme ilçesine bağlı Alaçatı Mithat Paşa Caddesi'nde bulunan Alaçatı Memiş Ağa Camii, Osmanlı dönemine ait mezar kalıntılarıyla yeniden gündeme geldi. Alaçatı'da işletme sahibi Burak Chef (Çubukçuoğlu), mezarlıkta yaşanan ilgisizlik ve bakımsızlık durumuna tepki gösterdi. Çubukçuoğlu, "Bu mezarlıkta Alaçatı'ya ilk gelenlerin mezarları ilgisiz ve kaderine terk edilmiş durumda. Yeterli güvenlik önlemi yok. Mezarlık başında içki şişeleriyle oturanlar, çöplerini bırakanlar oluyor" dedi. 

Batı Anadolu'daki benzer mezar taşlarıyla birlikte, bu taşlar dönemin özellikleri, formları ve yazıtlarıyla dikkat çekiyor. Edinilen bilgilere göre, toplamda 205 mezar taşı bulunmakta. Mezar taşlarının en eski örneği 1716 yılına, en yeni örneği ise Cumhuriyet dönemine ait.

Bu mezar kalıntıları, üzerlerindeki yazıtlarla birlikte sanat tarihinde önemli bir yer tutuyor. Ancak bu tarihi mezar taşları, genellikle bilinmeyen ve göz ardı edilen kültürel miras olarak zamanla yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Yetkililerin gerekli önlemleri alması bekleniyor.

Muhabir: Semra İğtaç