İzmir'in su raporu: Acilen yeni kaynaklara ihtiyaç var İzmir'in su raporu: Acilen yeni kaynaklara ihtiyaç var

Demir-çelik, petrokimya tesislerinin, kömürlü termik santrallerin ve gemi söküm tesislerinin pençesinde olan Aliağa’da Biotrend Enerji’nin kurmayı planladığı ileri atık geri dönüşüm tesisine halk itiraz etti. Kalabak Köyü Muhtarı Mehmet Kartal, projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinde yapılan halkın katılımı toplantısında “Mera hayvancılığı yapıyoruz. 3 bin 200 dönüm arazimiz var. Zeytinliklerimiz, deremiz orada. Atık suyun bu bölgeye girmesi geçim kaynaklarımızı tehdit edecek. Zehri köylerimize solutmasınlar.” dedi.

Doğanlar Holdinge bağlı Biotrend’in, İzmir’in Aliağa ilçesinde hayata geçirmek istediği “Aliağa İleri Dönüşüm Tesisi” için başlattığı ÇED sürecinde Çoraklar Mahallesi’nde halkın katılımı toplantısı yapıldı. Toplantıya Kalabak, Çoraklar, Karaköy, Çaltılıdere ve Hacıömerli Mahallelerinin muhtarları ile çok sayıda köylü katıldı.

Proje alanı, Çoraklar Mahallesi’ne 710 metre, en yakın ahıra ise yalnızca 127 metre mesafede bulunuyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 49 yıllığına irtifak hakkı tesis edilen “Aliağa İleri Dönüşüm Tesisi”nin bedelinin 9 milyar 181 milyon 700 bin lira olarak açıklanırken, projenin günlük 350 ton atık işleme kapasitesine sahip olması planlanıyor.

Muhtarlar projeye tepki gösterdi

BirGün'ün aktardığına göre, köylerin geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu vurgulayan Kalabak Köyü Muhtarı Mehmet Kartal, projenin geçim kaynaklarını tehdit edeceğini söyledi. Kartal, “Proje köyümüzün iki kilometre uzağında kurulacak. Bizi de etkileyecek. Bine yakın koyunumuz, bin 500 sağmal ineğimiz var. Mera hayvancılığı yapıyoruz. 3 bin 200 dönüm arazimiz var. Zeytinliklerimiz, deremiz orada. Atık suyun bu bölgeye girmesi geçim kaynaklarımızı tehdit edecek. Aliağa sanayi yoğunluğunu fazlasıyla doldurdu. Bu projeler daha uygun yerlere yapılsın. Neden hep Aliağa tercih ediliyor?” dedi.

Aliağa’da sağlıklı bir şekilde yaşamak istiyoruz

Bölgede kanser vakalarının arttığını ifade eden Kartal, “Bizim artık soluk alacak yerimiz kalmadı. Sanayi bölgemiz mevcut. Bu tür projeleri sanayi alanlarında gerçekleştirsinler. Zehri köylerimize solutmasınlar. Çoraklar, Karaköy, Çaltılıdere ve Hacıömerli muhtarları ve köylüler de toplantıya katıldı. Gelen yetkililere itirazlarımızı ilettik. Biz Aliağa’da sağlıklı bir şekilde yaşamak istiyoruz. Hepimiz bu projeye karşıyız” ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ