Manisa'nın Soma ilçesinde bulunan AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'nun sahibi olduğu Fernas Madencilik’te iş güvenliği ve düşük ücretlere karşı mücadele başlatan ve bu süreçte sendikaya üye oldukları için işten atılan işçilerin, Soma’dan Ankara’ya başlattıkları yürüyüş devam ediyor. Yürüyüşlerinin beşinci gününde madenciler Afyonkarahisar’a ulaştı.

“İşçi alın terini istiyor, fazlasını istemiyor”

Afyonkarahisar'da Zafer Meydanı'nda açıklamalarda bulunan Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır 35 günden bu yana eylem yaptıklarını belirterek bir kez daha Fernas Madenciliğin sahibi AK Parti Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'na seslendi. Çakır, şunları kaydetti: 

"Bu ayağının altı patlayan işçi alın terini istiyor. Fazla para istemiyor. Bir iş yerinde 50-45 lbin lira maaş alanıyor Soma'da. Bu arkadaşımız 34 bin lira maaş veriyor işçisine. Bu arkadaş bir de şu anda AK Parti  Batman milletvekili. Sen milletin vekilisin. Yemin ediyorsun, ant içiyorsun. İşçimi, halkımı koruyacağım, kollayacağım, gözetleceğim diye. Anayasayı koruyacağım diye yemin ediyorsunuz. Ben buradan 600 milletvekiline sesleniyorum. Manisa'da 10 vekilimiz var. Bu işçilerin yanına gelen iki tane vekil oldu. CHP vekilleri Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ve Bekir Başevirgen. Bu işçi kardeşlerim arasında AK Parti'ye de oy veren kardeşim var. CHP'ye de oy veren kardeşim var. MHP'ye de oy veren kardeşim var. HDP'ye de oy veren kardeşim var. Bütün partilere oy veren kardeşlerim var. Sendikada siyaset olmaz. Sendika işçisini birleştirir. İşçisinin hakkını arar. Biz ne sağcıyız, ne solcuyuz. Biz sendikacılık yapmak istiyoruz. Ama bu işçilerin de hakkını aramak istiyoruz. Ama bizim önümüzde engeller koyuyorlar.

"2 Ekim Çarşamba günü saat 10.00'da Ankara'ya geleceğiz"

600 vekilimiz var. 600 vekile şunu söylemek isterim; vicdanınızla mı vekillik yapmak istiyorsunuz, cüzdanınızla mı? Ben sendikanın genel başkanı olarak vicdanımla bu işçilere sendikacılık yapmak istiyorum. Ben cüzdan işinde yokum. Bu sendikanın genel başkanıyım. 15 bin 200 lira emekli maaşımla sendikanın genel başkanlığını yapıyorum. Sendikadan da bir kuruş para almıyorum. Bunu da Türkiye'deki bütün sendikalar da duysun. Bu işçilere Bağımsız Maden İş Sendikası sahip çıktığı için kaymakamı, savcısı, valisi, milletvekili bizi tehdit eder. Bu işçiler ne yapacak arkadaşlar? Söyleyin biz de onu yapalım. Anayasanın 51'inci maddesi çok açık. 'Bu işçiler işlediği sendikaya üye olabilir' demişler. O zaman kaldıralım. Anayasanın 51'inci maddesini. Bu işçiler hiçbir sendikaya üye olmasın. Ya da işçiler üye oluyorsa TCK'nın 118'inci maddesini işletelim. Suçlu olan müdürler, amirler suçunu çeksin, cezasını çeksin. Ama hiç bu da çalışmıyor. O zaman bu yasaları bize niye koydunuz? 600 milletvekiline sesleniyorum. Vicdanınız varsa bu işçiler size oy attı. Biz Çarşamba günü saat 10.00'da Ankara'ya geleceğiz. Vicdanınızın sesini mi dinleyeceksiniz, cüzdanınızın sesini mi? Bu işçinin yanında mı olacaksınız patronun yanında mı? Görmek istiyorum."

"Sonuna kadar bu haklı davalarında yanlarındayız"

Ankara yolundaki Fernas Madencilik işçilerinin yürüyüşüne destek veren CHP Afyonkarahisar İl Başkanı Faruk Duha Erhan ise "Bu hak arayışının yanında olamaktan dolayı çok mutluyuz. Türkiye'de şu anda maalesef emeklisinden çiftçisine hiç kimse mutlu değil. Türkiye'de şu anda en fazla ezilen kesim işçiler. Maden işçisi diyor ki; 'artık biz sadece öldüğümüzde mi sesimiz duyulacak.' Buradaki bu kardeşlerimiz sadece güvenli bir şekilde çalışmalarına devam etmek istiyorlar, daha fazla bir şey istemiyorlar. Biz de sonuna kadar bu haklı davalarında yanlarındayız" diye konuştu.

Kaynak: ANKA