Semra İğtaç- Selçuk Efes Kent Belleği, Selçuk tarihine meraklıların buluşma noktası olarak büyük ilgi görüyor. Bölgedeki yaşamın ve tarihi olayların izlerini sergileyen bu mekân, ziyaretçilerini büyülemeye devam ediyor. Kent Belleği'nin müdürü Tolga Mert ile gerçekleştirdiğimiz röportajda, bu özel mekânın detaylarını ve gelecek planlarını konuştuk.

Zaman Yolculuğu 4 Eylül 2012’de Başladı

Selçuk Efes Kent Belleği, 4 Eylül 2012'de kapılarını açarak Selçuk’un köklü tarihini ve kültürel zenginliklerini ziyaretçilere aktarmaya başladı. Efes Selçuk’un 8600 yıllık tarihinden bugüne kadar oluşmuş toplumsal ve kültürel birikimler, tarihi bir dokunun içinde ziyaretçilerle buluşuyor. Bu mekân, zaman içinde yaşanmışlıkları ve kültürel birikimleri bir zaman kapsülü niteliğinde sunuyor.

Reji Ambarından Kentin Belleği’ne

19. yüzyılın son çeyreğinde inşa edilen taş bina, Osmanlı döneminde Reji Ambarı olarak kullanılmış, Cumhuriyet ile birlikte Tekel idaresine devredilmiş. 1985 yılına kadar tütün deposu ve Tekel idaresi olarak kullanılan bina, bu tarihten sonra işlevini yitirerek tasfiye edilmiştir. Efes Selçuk Belediyesi, binayı yenileyerek önemli değerlerin bilgi, belge ve objeler ile tanıtılmasını sağlamak ve kentin kültürel mirasını korumak amacıyla Kent Belleği olarak kente kazandırmıştır.

Selçuk Efes Kent Belleği’nde neler var?

Selçuk Efes Kent Belleği, 1200 m² sergileme alanına sahip. Zemin katta, tarihi binanın geçmiş dönemlerdeki işlevini anlatan tütün sergisi ve Selçuk’un 8600 yıllık tarihinin kırılma noktalarına vurgu yapan kronolojik sergi yer alıyor. Birinci katta, arşiv sistemi ve sergi salonu bulunuyor. Burada, Efes Selçuk’ta farklı göç dönemlerini inceleyen “Yeni Efesliler” sergisi ziyaretçilere sunuluyor. İkinci katta ise kültürel etkinliklerin gerçekleştirildiği konferans salonu ve kısa süreli sergiler bulunuyor.

Kentin kültürünün merkezi

Selçuk Efes Kent Belleği, kentin dün, bugün ve yarının belleği olmasının yanı sıra bünyesinde gerçekleştirdiği kültürel, sanatsal ve akademik çalışmalar ile kentin kültürünün merkezi konumunda. Yediden yetmişe herkesin katılım gösterdiği etkinlikler, kentliyi ve ziyaretçileri cezbediyor. Kent Belleği, aynı zamanda bilgi alışverişi noktası olarak da önemli bir rol oynuyor.

Selçuk Efes Kent Belleği merkezi yayınları

Kent Belleği, çeşitli akademik ve kültürel yayınlara da ev sahipliği yapıyor. Onur Gülbay ve Hasan Kireç’in “Efes Kurşun Tesseraeları”, Cahit Telci’nin “Ücra Yerde Deniz Kenarında İhtiyatlı Mahalde Bir Şehir Ayasuluğ”, Vedat Çalışkan’ın “Kültürel Bir Miras’ın Coğrafyası Türkiye’de Deve Güreşleri”, Ali Can’ın “Eski Kartpostallarda Ayasuluğ/Efes - Souvenir d’Ephese”, Melek Göregenli’nin “Dün, Bugün ve Geleceğin Zihinsel Temsilleri” ve benimle Yusuf Yavaş’ın “Efesli Herakleitos Felsefe Günleri 1” gibi eserleri bu yayınlar arasında yer alıyor. Ayrıca, Ayşe Zülkadiroğlu'nun yazdığı, benim editörlüğünü yaptığım "Efes Macerası" kitabı ve Semra Yeşil ile Kadri Dallı'nın editörlüğündeki "Yüzüncü Yılında Her Yönüyle Mübadele - Sandıklara Sığdırılan Hayatlar" da önemli eserler arasında.

Selçuk Belediyesi Kent Belleği bağışlarınızı bekliyor!

İnsanoğlu tarih boyunca iz bırakmak, unutulmamak isteğiyle yaşamıştır. Bazen bir kitap yazmış, bazen önemli bir iş yaparak tarihe geçmiştir. Bazen de çektirdiği bir hatıra fotoğrafı tarihin en önemli tanığı olmuştur. Selçuk Belediyesi Kent Belleği, anılarınızı, fotoğraflarınızı ve eşyalarınızı ölümsüzleştirerek gelecek nesillere aktaracak. Eski albümleriniz ve eşyalarınızla birlikte Kent Belleği’ne gelerek hikayelerinizi geleceğe taşıyabilirsiniz. Bir bardak çayı güzel bir sohbetle paylaşırken, fotoğraflarınızdan birer örnek alıp asıllarını size geri vereceğiz.

Bu kentin belleğinde sizden bir parça olsun ister misiniz? Bütün çocuklar ve torunlar görsün diye, Selçuk Belediyesi Kent Belleği’ne katkıda bulunun.

Muhabir: Semra İĞTAÇ