Metropolis Antik Kenti; Torbalı ilçesinde, Yeniköy ve Özbey köyleri arasında yer alır. Tarihi dokusuyla, insanın geçmişine ışık tutan bu kent, antik dönemlerde yaşamış insanlar tarafından üretilmiş birçok eseri ve yapıyı içerisinde barındırır. 1989 yılında kazılmaya başlayan bölgede kazı çalışmaları günümüzde de sürmektedir.

Gallesion(Alaman) Dağı’na yakınlığı ile bilinen bölge, adını daha çok Kibele olarak bilinen “ana tanrıça” Meter Galessia’dan alır. Yürütülen arkeolojik çalışmalarda bulunan seramik parçaları, burada Tunç Çağı’nın yaşandığının göstergesidir. Bölgedeki ilk yerleşim yerlerinin izleri ise, Taş Devri’ne dayanır. Metropolis, Pergamon Krallığı himayesindeyken gelişim göstermiştir. Stoa ve Bouleuterion gibi eserler bu dönemde inşa edilmiştir. İzmir-Efes Yolu yakınlarında, ticaret yolu üzerinde bulunan kent, Roma döneminde bu şekilde gelişmiştir. Tarihi hamamlar, dükkanlar, zengin evleri bu dönemde inşa edilmiştir. Bu dönemde inşa edilenler arasında spor kompleksi dahi mevcuttur.

Metropolis’te, savaşlar ve ekonomik nedenlerin yarattığı problemlerden dolayı Antik Çağ’da inşa edilen bir savunma kalesi de bulunmaktadır.

Bölgenin 14’üncü yüzyılda Aydınoğulları Beyliği idaresine geçmesi, kentin Torbalı’ya taşınmasıyla sonuçlanmıştır. Osmanlı döneminde bölge, “Kızılhisar” ismiyle tanınmıştır.

Metropolis'te görülmesi gereken yerler

Tiyatro

Helenistik dönemde inşa edilen tiyatro, bölge Roma yönetimindeyken genişletilmiştir. Erken 2000’lerde restore edilen tiyatro, yaklaşık 4000 kişilik kapasiteye sahiptir.

Peristilli Ev

Peristil avlulu ev, antik dönemlerdeki sivil yaşama dair fikir sunmaktadır. Sütunlarla çevrelenmiş, avlu levhalarla kaplanmış, renkli sıvalar ile yapılmıştır. Bu nedenle evin zengin bir Metropolisliye ait olduğu düşünülür.

Akropolis

Akropolis, şehir güvenliğinin sağlandığı stratejik bir gözlem merkezidir. Torbalı’nın tamamını gören 1600 metre karelik alan, içerisinde meclis binası olarak bilinen Bouleuterion’u barındırır. Helenistik dönemde surlarla çevrelenmiştir.

Stoa

Dini törenlerde, toplantılarda ve etkinliklerde kullanılan bu yapılar, M.Ö 2. yüzyılda inşa edilmiştir. Stoalar genellikle yağmur ve güneşten korunmak için inşa edilir. Stoaların üzerine yapımına maddi olarak destek olan kimselerin isimleri yazılır.

Yukarı Hamam ve Gymnasion

Gymnasionlar, antik dönemin spor tesisleridir. Augustus dönemine ait olan bu kamu yapıları, M.Ö. 2. yüzyılda inşa edilmiştir. Yazıtlar incelendiğinde, gymnasion yöneticisi olarak Alexandra Mirton ismiyle karşılaşılmakta.

Aşağı Hamam-Palaestra

İç cephesi tamamen mermer kaplama olan, özel bir havuzu olan görkemli bir hamamdır. Bu hamam, Roma İmparatorluk Dönemi’nde inşa edilmiştir.

Metropolis Antik Kenti'ne nasıl gidilir?

Konumu bakımından İzmir'in batı kıyısına yakın olan Metropolis Antik Kenti, iki ana giriş noktasından ziyaretçilere hizmet vermektedir. Bunlar, Koçluk Köyü girişi ve İnciraltı girişi olarak bilinir. Ziyaretçilerin en çok tercih ettiği giriş noktalarından birisi, İnciraltı girişidir.

Metropolis Antik Kenti'ne şehir içinden ulaşım sağlamak için öncelikle İZBAN'a binmelisiniz, İZBAN'ın Tepeköy durağında indikten sonra, durağın yanından geçen dolmuşlardan birine binmelisiniz. Sizi Metropolis'e ulaştıracak olan dolmuşlar "Yeniköy" tabelalı dolmuşlardır. Dolmuştan Metropolis tarafında inmelisiniz.

Metropolis ziyaret saatleri

Açılış - Kapanış Saatleri
Açılış Saati: 08:30
Kapanış Saati: 19:00
Metropolis Antik Kenti, her gün ziyaretçiye açıktır. Bölgeyi ziyaret etmek için herhangi bir giriş ücreti bulunmamaktadır.

Kaynak: Haber Merkezi