Türkiye tarihi ile dikkat çeken ülkelerden biri. Çok sayıda farklı uygarlığa ev sahipliği yapan ülkemizde antik kentler de dikkat çeker.

Bu antik kentlerden biri de Afrodisias Antik Kenti. İzmir'den rahatlıkla gidebileceğiniz antik kent, Dünya Miras Listesi'nde de yer alıyor.

Yerleşim tarihi MÖ 5. bin yıl ortalarına kadar uzanan Afrodisias, MÖ 6. yüzyılda küçük bir köy görünümünde iken, MÖ 2. yüzyılda Menderes Vadisi'ndeki yoğun şehirleşme döneminde kent devleti (polis) statüsü kazanmıştır.

MÖ 1. yüzyılda Roma ile yakın ilişkilere sahip olan Afrodisias, daha sonra Roma İmparatoru olarak Augustus unvanını alacak olan Octavian tarafından “Tüm Asya’dan kendime bu kenti seçtim.” sözleriyle koruma altına alınmış ve Roma Senatosu tarafından MÖ 39 yılında vergi muafiyeti ve özerklik gibi ayrıcalıklar tanındıktan sonra hızla gelişmeye başlamıştır.

Afrodisias’ın arkeolojik önemi, Geç Helenistik Dönem’den Roma ve Bizans dönemlerine kadar süren yoğun bir fikir ve değer alışverişini gözler önüne seren, büyük ölçüde mermerden inşa edilmiş yapıların ve bunlarla ilişkili kabartma ve yazıtların istisnai ölçüde iyi korunmuş olmasından gelmektedir.

Kente adını veren ve kent kimliğinin gelişiminde önemli rol oynayan Aphrodite kutsal alanının ve kentteki özgün Aphrodite kültünün de Akdeniz Havzasında geniş bir alanı kültürel açıdan etkilediği bilinmektedir. Bu özellikleri nedeniyle, Afrodisias Antik Kenti yaklaşık 2-3 km. kuzeydoğusunda bulunan antik mermer ocakları ile birlikte 2017 yılında Dünya Miras Listesi’ne kaydedilmiştir.

Ara Güler tesadüfen buluyor

Bu antik kent Ara Güler'in tesadüfen bulduğu kenttir. Çekimden dönerken Ara Güler bir gün kayboluyor. Geceyi de yakınlarda bulduğu bir köyde geçirir. Sabah kalkınca burda yaşayan köylülerin antik lahitleri masa olarak kullandığını fark ediyor.

Ara Güler, şaşkınlık içinde bu güzelliklere baktıktan sonra köyün çeşitli yerlerinden onlarca fotoğraf çeker ve İstanbul’a döndükten sonra bu bölgeyi araştırmaya başlar. Fakat hiçbir bilgiye ulaşamaz. Çektiği fotoğrafları çeşitli kuruluşlara gönderir fakat beklediği ilgiyi bulamaz. Ara Güler, ilk olarak siyah beyaz fotoğrafları Architectural Review dergisine, sonra Horizon dergisinden gelen talep üzerine de renkli fotoğrafları Horizon dergisine gönderir. Bu yolla dünya basınına dağıtılan fotoğraflar bir anda büyük yankı uyandırır. Amerika’dan gelen arkeologlar Geyre’de araştırma yapmaya başladıklarında burasının Roma İmparatorluğu’na ait, tarihi MÖ. 500’li yıllara dayanan ve ismini tanrıça Afrodit’ten alan Aphrodisias antik kenti olduğu anlar.

Afrodisias Antik Kenti nerede?

Afrodisias Antik Kenti, Aydın'ın Karacı ilçesi, Geyre Mahallesi sınırları içinde yer alıyor. Antik Kent, denizden yaklaşık 600 metre yükseklikte bulunuyor.

Afrodisias Antik Kenti'ne nasıl gidilir?

Aydın merkezden Nazilli yolunu doğru özel aracınızla gitmelisiniz. Nazilli'den çıkınca Kuyucak'a yönlendiren sapağa dönün. Kuyucak-Tavas yol ayrımından dönerek 15 kilometre sonra Afrodisias Antik Kentine ulaşabilirsiniz.

Afrodisias Antik Kenti giriş ücreti

Afrodisias Antik Kenti'ne müze kart ile giriş yapabilirsiniz.

Kaynak: HABER MERKEZİ