İzmir’de Cuma günü meydana gelen sağanak yağış sırasında 2 kişinin elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetmesinin yankıları sürüyor. Ata Partisi İzmir İl Örgütü, olay yerine giderek sorumluların hesap vermesi için basın açıklaması düzenledi. Parti, olayın kaza değil ihmal sonucu meydana gelen bir cinayet olduğunu vurguladı. Basın açıklamasından önce hayatını kaybedenlerin anısına olay yerine karanfil bırakıldı.

Ata Partisi İzmir İl Başkanı Sema Ünal’ın okuduğu basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Değerli Basın Mensupları,

Geçtiğimiz Cuma  günü  tam da burada, Alsancak Enver Dündar Başar sokakta meydana gelen elektrik kaçağı sonucu, hayatlarını kaybeden gençlerimiz Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay'ın kutlu tinlerini elemle anıyor, acılı ailerine sabır ve baş sağlığı diliyoruz. 
Bu asla bir kaza değildir. İhmaller sonucu meydana gelen trajik olayın müsebbibi Gediz Elektrik A.Ş.nin kusurlu uygulaması ve denetimsizlik sonucu ,ihmale dayanan bir cinayettir.
Elektrik dağıtımı bir kamu hizmetidir. Tüm insanlarımız bu hizmete, eşit ve güvenli bir şekilde erişme hakkına sahiptir. 

Türkiye'de elektrik dağıtım işi, pek çok kamu hizmeti gibi AKP iktidarınca özelleştirilmiş, elektrik dağıtımı bir yurttaşlık hakkı olmaktan çıkarılmış, sermaye gruplarına verilmiştir. 
Türkiye'de enerji üretim, dağıtım ve perakende satış süreçlerini özelleştirme adı altında eline geçirmiş olan firmalar, hem yurttaşlardan aldığı fatura bedelleri hem de AKP'den aldığı sübvansiyonlara zeginliklerine zenginlik katmaktadırlar. 
Diğer yandan da, elektrik dağıtımının güvenli şekilde gerçekleşmesi için gerekli olan bakım, onarım ve altyapı iyileştirmelerini bir yük olarak görmektedirler. 
Altyapı hizmetlerinde merkezi planlama, denetim ve kurumlar arası koordinasyonun neredeyse tamamen ortadan kalkmasının gerçek sebebi de özelleştirmelerdir. Elektrik dağıtım hizmetlerinin özelleştirilmesi, bu acı kayıplarımızda olduğu gibi, büyük felaketlere yol açmıştır ve açmaya da devam etmektedir. 
Burada meydana gelen acı olayın, İzmir'in herhangi bir başka bölgesinde olmayacağını kim iddia edebilir. Alaçatı'dan Urla'ya, Güzelbahçe'den Karşıyaka'ya, Menemen'den Aliağa'ya ve hatta şehrin en merkezi yerlerinde de burada olduğu gibi durum bundan farklı değildir. 
Elektrik Mühendisleri odası İzmir şubesi yönetiminin 13 Temmuz 2024 tarihinde yaptığı açıklamayla meydana gelen bu olayın gerekçesi çok net olarak ortaya konulmuştur. Devlet, temel görevlerinden olan yaşam hakkını koruma yükümlülüğünü yerine getirmediği gibi sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşam özgürlüğümüzü de elimizden almıştır. 
Bu elim olayın meydana gelmesi Devletin kamu kurumlarını ve kamu hizmetlerini özelleştirerek insan yaşamını, doğayı kar amacı güden şirketlere devretmesi sonucunda  olmuştur.
Gerek Isparta'da kışın ortasında soğuk ve karanlıkta kalan yurttaşlarımız, Diyarbakır yangınında yaşamını yitiren insanlarımız, telef olan hayvan, ev, ekinler ve üzerine İzmir'de meydana gelen, iki gencimizin yolda yürürken başına gelen korkunç hadise, özelleştirilip, üzerine hiçbir yatırım ve katmadeğer eklenmemiş pahalı ve keyfi sistemin neticesidir. 
Çeşitli maden facialarının ( Soma, Ergene, Amasra kömür madenleri, Erzincan İliç'deki altın madeni gibi pek çok maden faciası ), sebebi de özelleştirmeler ve keyfi uygulamalar ile denetimsizliktir. 
Tren kazalarından, çöken yapılara kadar canlara mal olan pek çok olayda ehliyet sahibi çalışanların olmamasının yanı sıra denetim eksiklikleri ve yapım / denetim sorumluluğu  olanların liyakat sahibi olmamasıdır.
Süregelen elim olayları ve yönetim şeklini analiz ettiğimizde, gelecekte de bu tür olayların meydana gelmesi kaçınılmazdır.
Bunun sebeplerinden biri ve en büyüğü de kamusal denetim sisteminin ortadan kalkmış olması ve denetimler sonucu cezai yaptırımların yetersizliğidir.


Yaşanan trajik olaylar ve de can kayıpları malesef insan hayatının ne kadar ucuz olduğunun göstergesidir.
Tüm bu aksaklık ve kusurlu durumların ortadan kalkması için sistematik kamusal denetimin getirilmesi ve sürekliliğinin sağlanması gerekmektedir.
ATA Parti Tasarlaması doğaya ve insana değer veren uygulamaları hayata geçirmek üzere hazırlanmıştır. ATA Parti yönetiminde durum farklı olacaktır. Kamusal çalışmalar etkin kılacak tasarlamamız da Devlet eliyle gerçekleştirilecek yatırımların takibini ve sürekliliğini , kontrol ve denetimini yine devletin kurumları yapacağından ihmal ve koordinasyonsuzluktan kaynaklı  kazaların önüne geçilecektir.
Bunun ivedi bir şekilde hayata geçirilmesi için Ata Parti, yaşamını yitiren gençlerimiz özelinde ve diğer alanlardaki hukuki süreçlerin takipçisi olacaktır. 
Hepinize iyi çalışmalar diliyor, saygılar sunuyorum.”

Kaynak: BÜLTEN