İzmir Antikacılar Derneği Başkanı Cem Üsküp, İz Gazete’ye yaptığı açıklamada, İzmir Kalkınma Ajansı’nın düzenlediği Kültürpark'ta sergilenen Atatürk portresinin tarihi önemini vurguladı. Üsküp, "Bu portre, Şerif Remzi Bey’in ofisini süsleyen, Mustafa Kemal’in İzmir’e girdiği 10 Eylül günü Uşakizade Köşkü'nde çekilen bir fotoğraftır.

Şerif Remzi Bey, İzmir İktisat Kongresi'ne ev sahipliği yapan handa çalışan ünlü bir İzmirli tüccardı. Ofisinin en güzel köşesinde bu portreyle Gazi Paşa'ya olan bağlılığını ve saygısını göstermiştir. Yıllar içinde kaybolan bu portre, tesadüfen elimize geçti ve şimdi koleksiyonumuzda yer alıyor," dedi.

Cem Üsküp sözlerini şöyle sürdürdü: “Kültürpark’taki sergimizde yer alan ve Cumhuriyet’in 100. yılı dolayısıyla düzenlenen “Cumhuriyet’in 100. Yılında Cumhuriyet ile şekillenen bir kent: İzmir” sergisinde sergilenen Mustafa Kemal portresi, geçmişte Şerif Remzi Bey’in ofisindeydi. Şerif Remzi Bey, 1923’teki İzmir İktisat Kongresi’ne ev sahipliği yapan, Kemal Altın tarafından tekrar ayağa kaldırılan İncir Han’da incir ticareti yapan, dünyanın en büyük incir tüccarlarından biriydi. Güney Amerika’dan Avustralya’ya, Uzak Doğu’dan Rusya’ya kadar tüm dünyaya incir satan Şerif Remzi Bey, Cumhuriyet’in ilk büyük sanayicilerindendi ve İncir Han’ın sahibiydi. Ofisinde bulunan bu portre ise Mustafa Kemal’in 10 Eylül 1922’de İzmir’e geldiğinde çektirdiği ilk fotoğraftır. İzmir’de çekilen bu fotoğraf oldukça bilinir ve birçok kopyası mevcuttur. Ancak Şerif Remzi Bey, özellikle 10 Eylül tarihinde çektirilen bu Mustafa Kemal Atatürk portresini ofisine asarak, Gazi Paşa’ya olan sevgi, saygı ve bağlılığını ömür boyu göstermiştir.”

Cumhuriyet’in 100. Yılında Cumhuriyet ile şekillenen bir kent: İzmir' sergisi, İzmir Kalkınma Ajansı'nın katkılarıyla hazırlandı ve her gün pazartesi hariç sabah 10.00’dan akşam 17.00’ye kadar ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor. Sergi, eylül ayı sonuna kadar açık olacak.

Muhabir: Semra İğtaç