Avrupa Parlamentosu, dünyadaki ilk "yapay zeka yasası"nı kabul etti. Yasa, yapay zeka tasarımı, kullanımı ve satışını düzenleyerek kamusal alanlarda yüz tanıma uygulamalarını yasaklıyor.
Salı günü Avrupa Parlamentosu'nda görüşülen yapay zeka yasası, Midjourney ve ChatGPT gibi büyük yapay zeka modellerine önemli yükümlülükler getiriyor ve dünya çapında daha güvenli ve şeffaf bir standart belirlemeyi amaçlıyor.
Yeni düzenleme, çarşamba günü parlamentoda büyük çoğunlukla kabul edildi. Avrupa Birliği Komisyonu, yasa uygulanmasıyla ilgili müzakerelere Avrupa Parlamentosu ve üye ülkelerle başlayabilecek.
BBC'nin haberine göre, Nihai görüşmelerin 2024 yılı başlarında tamamlanması ve yasanın 2024'ten itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Yapay zeka, düşük riskli, sınırlı riskli, yüksek riskli ve kabul edilemez olmak üzere dört ana kategoriye ayrıldı.
Yasanın getirdiği düzenlemeler arasında şunlar bulunuyor:
Spam filtreleri ve video oyunları gibi düşük riskli yapay zeka uygulamalarına izin verilecek.
Bankacılık veya havayolu internet sitelerindeki sohbet robotları gibi sınırlı riskli yapay zeka uygulamaları, şeffaflık yükümlülüklerine uymak zorunda olacak.
Kendi kendine giden araçlar ve robotik cerrahi gibi yüksek riskli yapay zeka uygulamaları katı kontrollere tabi olacak.Sosyal puanlama için yapay zeka kullanımı kesinlikle yasaklanacak.
Vatandaşların davranışlarını analiz ederek değerlendiren sistemlere Çin'deki gibi izin verilmeyecek.
Yapılan oylamada, gerçek zamanlı yüz tanıma konusunda yoğun tartışmalar yaşandı. Parlamentonun çoğunluğu, ağır mahremiyet ihlali gerekçesiyle gerçek zamanlı yüz tanıma uygulamalarını yasakladı.
Avrupa Komisyonu üyesi Margrethe Vestager, yapay zekanın önyargı veya ayrımcılığı artırma potansiyelinin endişe verici olduğunu belirtti. Vestager, yapay zekanın seçimleri etkileme riskine dikkat çekerek düzenlemenin küresel bir standart olması gerektiğini vurguladı.
Avrupa Parlamentosu, yapay zeka kullanımının etkisinin izlenmeye devam etmesi gerektiğini ve net kurallar olmadığında yapay zekanın sorunlara yol açabileceğini belirtti.
Yapay zeka yasası, AB Komisyonu üyesi Thierry Breton tarafından 2021 yılında sunulmuştu.