ABD Başkanı Donald Trump, ithal edilen yarı iletken ürünlere uygulanacak yeni gümrük vergisi oranını bu hafta içinde açıklayacağını bildirdi. Çin'e uygulanan karşılıklı tarifelerden muaf tutulması kararından kısa bir süre sonra gelen açıklama, ABD medyasına göre muafiyet kararının uzun sürmeyeceğine işaret etti.
ABD Başkanı Donald Trump, dün yaptığı açıklamada, ithal çiplere uygulanacak gümrük vergisi oranını bu hafta duyuracağını söyledi. Bazı şirketler için esneklik gösterileceğini belirten Trump, West Palm Beach’teki malikanesinden Washington’a dönerken Air Force One uçağında gazetecilere yaptığı açıklamada “Bu işi birçok başka şirketten ayırmak istedik çünkü kendi ülkemizde çiplerimizi, yarı iletkenlerimizi ve diğer şeyleri üretmek istiyoruz.” dedi.
Trump, akıllı telefonlar gibi bazı ürünlerin muaf tutulup tutulmayacağı konusunda gelen bir soruya, “Belirli bir esneklik göstermeniz gerekir. Hiç kimse bu kadar katı olmamalı.” dedi.
Trump, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, "Yarı iletkenleri ve tüm elektronik tedarik zincirini yaklaşan Ulusal Güvenlik Tarifesi soruşturmalarında inceliyoruz" açıklamasında bulundu.
Muafiyet kısa sürebilir
Beyaz Saray, cuma günü bazı ürünlerin yüksek maliyetli karşılıklı tarifelerden muaf tutulacağını açıklamıştı. Ancak Trump’ın son açıklamaları, bu muafiyetin uzun sürmeyeceği şeklinde yorumlandı. ABD medyasına göre bu karar, teknoloji sektörüne yönelik yeni vergilerin yolda olduğuna işaret ediyor.
ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick de yaptığı açıklamada, Çin’den ithal edilen yarı iletkenler dahil birçok kritik teknoloji ürününün önümüzdeki iki ay içinde özel vergilere tabi tutulacağını net şekilde dile getirdi.
Trump’ın tutumu piyasaları etkiliyor
Trump’ın gümrük tarifeleriyle ilgili belirsiz açıklamaları, 2020 yılındaki COVID-19 pandemisinden bu yana Wall Street’te önemli dalgalanmalara yol açtı. Standard & Poor's 500 endeksi, Trump'ın görevde olduğu süreçte yüzde 10’dan fazla değer kaybetti.