Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2025 yılının “Aile Yılı” ilan edilmesinin ardından İzmir’de önemli bir adım atıldı. İzmir Valiliği ile Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) arasında “Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesine İlişkin İşbirliği Protokolü” imzalandı. Protokolün tanıtımı, DEÜ Sabancı Kültür Sarayı’nda düzenlenen törenle yapıldı.
“Aile kurumu ciddi tehdit altında”
Törende konuşan İzmir Valisi Süleyman Elban, Türk toplumunun temel yapı taşı olan aile kurumunda son yıllarda ciddi bir yıpranma yaşandığına dikkat çekti. Aile içi değerlerin zayıfladığını belirten Elban, “Türk toplumunun temeli olan aileyle ilgili sıkıntılar başladı. Aileyle ilgili erozyon var. Aileyle ilgili sorunlar var. Aile kurumu her geçen gün daha da fazla yıpranmaya başladı. Ve bu bizim toplum düzenimizi tehdit etmeyi doğru gidiyor. Böyle ciddi sıkıntı artık fark edildi. Hükümetimiz tarafından ailenin ne kadar önemli, ne kadar kıymetli olduğunu her ortamda tekrar tartışırsın. 'Herkes bunun bir daha farkına varsın' diye Aile Yılı ilan edildi” dedi. Elban, son 6 yıldır doğurganlık oranının ekside olduğunu belirterek, sadece çocuk sayısındaki azalma değil, aynı zamanda ailelerin geç kurulması, erken dağılması ve sağlıklı yapıların oluşamamasının da bu süreci etkilediğini vurguladı.
“Yarım Çekirdek Aile” kavramı eleştirildi
Vali Elban, günümüzde “yarım çekirdek aile” gibi kavramların toplumda yayılmaya çalışıldığını belirterek, “Bunda sadece çocuk sayısının artmamasının etkisi yok. Aynı zamanda aile kurumunun geç kurulmasının, erken dağılmasının ve sağlıklı aile yapısı oluşturmamamızın da etkisi var. Dolayısıyla aile kurumu hem büyüyemiyor. Bir zamanlar zorla çekirdek aile diye dayatıldı. Şimdi çekirdek aile de yok. Artık yarım çekirdek aile denilmeye başladı. Şimdi böyle tuhaf bir kavramla sanki böyle bir aile varmış gibi dayatılmaya başlanıyor. Yarım çekirdek aile. Yarımdan tam olmayacağına göre demek ki aile kurumu yok. Olmayan bir şeyi aile diye bize anlatıyorlar. Bizim de buna inanmamız isteniyor. Aileyle ilgili hassasiyeti iliklerimize kadar hissediyoruz. Ve ailenin daha da güçlendirilmesi, ailenin koruması gelecekte olabilecek her türlü ailenin gücünü zayıflatacak, onu dağıtacak, oluşacak kötü ortamların oluşmaması ve ailenin sapasağlam ayakta durmasıyla ilgili her türlü eylemi yapmaya hazırız" ifadelerini kullandı. Aile yapısına yönelik tehditlerin farkında olduklarını söyleyen Elban, İzmir’de Aile Yılı kapsamında ne yapılabileceğini değerlendirdiklerini ve bu kapsamda DEÜ ile önemli bir işbirliğine gittiklerini aktardı.
“Bilimsel katkı sunmaktan memnunuz”
DEÜ Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz ise, aile yapısını koruma adına atılan bu adımda yer almaktan büyük memnuniyet duyduklarını belirtti. Üniversite olarak ailenin korunmasına yönelik bilimsel, akademik ve saha çalışmalarıyla katkı sunacaklarını söyledi. Törenin ardından “Ailenin Korunması, Güçlenmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı” başlıklı bir panel düzenlendi. Panele, DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dilşen İnce Erdoğan ve İzmir Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Melih Keleş de katıldı.
Katılımcılar, İzmir’de aile kurumunu desteklemeye yönelik yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi. Panelde, önleyici sosyal hizmet politikalarının önemi, gençlerin aile kurma konusundaki eğilimleri ve mevcut tehditlere karşı alınacak önlemler detaylı şekilde ele alındı.