Ege Bölgesi tarımı açısından önemli bir adım atıldı. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen ve bölgede ilk kez tescil edilen liflik keten tohumları “Efe35” ve “Cemre35” düzenlenen toplantıyla tanıtıldı. Tohumların mayıs ayında ilk hasadı yapılacak.

Yeni nesil keten üretildi

2020 yılında Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile İzmir merkezli Döngü Kooperatifi arasında başlatılan proje kapsamında, liflik keten tarımının yeniden canlandırılması hedeflendi. Bu çerçevede uzmanlar, 1948 yılında Kars Sarıkamış’tan ve 1998’de Kocaeli Kandıra’dan alınan yerli keten genleri üzerinde ıslah çalışması yürüttü. Çalışmalar sonucunda Ege’nin iklimine uyumlu, kuraklığa dayanıklı, lif ve yağ oranı yüksek iki yeni keten çeşidi geliştirildi. Geliştirilen tohumlar Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü tarafından resmi olarak tescil edildi.

İzmir’in renkli yarışması: Karşıyaka’nın en güzel balkonu ve bahçesi aranıyor İzmir’in renkli yarışması: Karşıyaka’nın en güzel balkonu ve bahçesi aranıyor

Yeni türlerin ilk ekimleri İzmir’in Menemen ve Tire ilçelerinde 14 dönümlük alanda gerçekleştirildi. Çiçeklenme evresine ulaşan ürünlerin, mayıs ayında ilk kez hasat edilmesi planlanıyor.

Üreticiye maliyet avantajı sağlıyor

Enstitü bünyesinde görev yapan Yağlı Tohumlar Şube Şefi Dr. Ayşegül Altunok Memiş, geliştirilen keten türlerinin üreticilere önemli avantajlar sunduğunu belirtti. Memiş, “Ürünlerimizin ortalama 150 ila 180 kilogram dekara verimleri var. Aynı zamanda lifli ketenlerde hasat dönemleriyle bağlantılı olarak hem tohum hem lif elde edebilme seçeneğimiz var. Bu da üreticilerin bitkinin hem tohumundan, hem saplarından hem geri toprakta kalan kalıntılarını da işlemede ve hayvan beslemesinde kullanabildikleri için değerlendirme açısından alternatif bir ürün olarak sunulmuştur. Sulama ihtiyacının olmayışı, doğal yağışlarla yetişmesi çiftçiye maliyeti olmayan bir ürünümüz” ifadelerini kullandı. Ketenin saplarının ve toprakta kalan kalıntılarının da değerlendirilerek hayvan beslenmesinde kullanılabildiğini vurgulayan Memiş, ürünün çok yönlü ekonomik katkı sağladığını belirtti.

Kadın istihdamına katkı sunuyor

Döngü Kooperatifi Başkanı Zeynep Derece ise keten bitkisinin kadınlar için ekonomik fırsata dönüştürülmesi amacıyla çeşitli projeler yürüttüklerini ifade etti. Tire’de kadınlara yönelik eğitimler verildiğini belirten Derece, “Kadının güçlenmesiyle bölge güçlenir. Bütün çalışmalarımızda kadınları güçlendirmek ve ketenin bu güçlenmedeki fonksiyonunu öne çıkarmak üzerine çalışmalar yapıyoruz” diye aktardı.

Kaynak: AA