Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, hukuk eğitim sisteminde önemli değişiklikler yapılacağını duyurdu. Avukat olmak isteyen kişilerin için hukuk fakültesi diplomasının tek başına yeterli olmayacağını sınav sistemi getireceklerini bildirdi. 
Kontenjanlar da azaltılacak 
Bakan Tunç, Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde yaptığı konuşmada, hukuk eğitim sistemi hakkında şok açıklamalar yaptı. Tunç, fakültelerinmezun sayısının fazla olduğunu, bu nedenle hukuk eğitimine yönelik düzenleme yapacaklarını söyledi.

Yeni sınav sisteminin ayrıntıları neler?

Tunç, şöyle devam etti: "Kontenjanlarla ilgili sınırlama yapılmıştı, şu anda 125 bin. 100 bine düşürülmesi noktasında çalışmalarımız var. Hukuk fakültesinden mezun olanlar, artık avukatlık stajına başlayamayacaklar ya da hemen hakim, savcı sınavına giremeyecek. Öncelikle hukuk mesleklerine giriş sınavını kazanacaklar. Hakim ile savcı adaylıklarını da kaldırdık ve artık hakim, savcı yardımcılığı sistemini getirdik. Adaylık iki yıl sürüyordu, yardımcılık üç yıl sürecek. Bir yıl adalet akademisinde tecrübeli profesörlerden, uygulayıcılarımızdan, Yargıtay üyelerinden, istinaftan, ilk dereceden, hakimlerimizden önemli ve güçlü eğitim alacaklar. Eğitimlerde muhtelif zamanlarda ara sınavları geçecekler, sonra iki yıl tecrübeli hakim ve savcıların yanında savcı yardımcısı olarak çalışacaklar. Çalıştıkları sürede yargısal imza atamayacaklar ama diğer konularda hakim ve savcılarımızın yardımcısı olarak kararların yazılmasında, tüm bunlarda tecrübeli hakim ve savcıların yanında usta-çırak ilişkisiyle çalışacaklar. Hakim ve savcılarımız onlara puan verecek. O puanlarla akademideki puanların hepsi toplanacak sonrasında mesleğe kabul için hakim savcı kurulunun önüne gelecek, mesleğe kabul bu şekilde olacak. Dolayısıyla artık hakim ve savcılarımız çok daha donanımlı, daha güçlü şekilde kürsüye çıkmış olacak."